FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 28. 9. 2024, svátek má Václav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
jakou antenu? Jeden příspěvek | Celý strom
jakou antenu?   21. 7. 2010 / 07:20
Viper
Aldaran: Tuhle reakci jsem čekal, takže vysvětlím. Ta anténa není uzkopásmová ale dualbandová, což znamená, že je určená pro obě profi pásma (zmíněných 145 a 430 Mhz). Jenže má takovou charakteristiku, že bere i vedlejší pásma. V tomto případě perfektně i letecké pásmo. Kdyby jsi použil její větší, pětimetrovou sestřičku, tak ta je už hodně ostře laděná, takže pro letecké pásmo nic moc, ale ta "třístovka" je takový ideální průměr. Já na ní chytám i spodní profi pásmo (to okolo 70 Mhz).

Ten stromeček, co na něj dáváš odkaz, jsem už na střeše měl. Má výhodu velkého rozsahu, kompenzovanou nevýhodou malého zisku. To samé "bílá hůl". Vždycky to porovnávám na ATISu. Naladím 121,5 a zkouším. Na "stromečku" zašumněné, slabé. Na "třístovce" celkem do pohody.
Prostě ty krátké (cca. metr a půl) antény, i speciálky pro letecké pásmo, jsou u nás na nic.

My tady na sever od Prahy, se totiž potýkáme s jednou nepříjemností - jsme vůči Ruzyni za kopečkem a ještě pod její úrovní, takže pokud chceš brát pozemní stanice (věžku, APP, oblasti, letadla na zemi), tak potřebuješ relativně velkou anténu s dobrým ziskem, aby jsi vypaběrkoval signál, který je směrován spíš nahoru než do stran.
Zkoušel jsem i zesilovač, ale byl nanic. Akorát brutálně zahlcoval scaner signálem z letadel, co přelétají akorát nad námi na 24-ku.

SkyTravel 1164: Jak už jsem psal. Jenom třeba konrétně - letadla ve vzduchu normálně za hranice. Nad Slovenskem, Polskem, Německem atd. Pozemní stanice jsou jak kdy. Na LKPR APP někdy líp, někdy hůř, věžka OK, oblasti OK, letadla na zemi - jak které. Kbely, Letňany a Vodochody samozřejmě jak z praku. Podle počasí občas i Čáslav věž a APP.
Jinak obecně co jde chytnout. Na 70 a 145 Mhz obecní rozhlasy, taxikáři, záchranka, hasiči, MP, ochranky, povodí a spousta dalšího. Nad 400 Mhz pro zajímavost velmi dobře komunikaci z Ruzyně z plochy (koordinace handlingu apod.).
 
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ