Opět, školy nemám - ale poučovat tady někoho o stlačování plynu, a pak jako příklad vzít polívku, což je nestlačitelná kapalina.. něco mi tu nehraje.
Bavíme se o vzduchu, ne o polívce - stlačením vzduchu dojde ke zvýšení jeho hustoty. To doufám nezpochybníš.
Jak by mohlo dojít ke zvýšení jeho hustoty, aniž by došlo k jeho stlačení? No, leda tak, že do flašky s určitým množstvím vzduchu napumpuješ další vzduch. Jenže tím dojde ke změně tlaku, která v tom vzduchu působí.
--
shrnu to poněkud vědečtějšími termíny
- polívka je nestlačitelná kapalina, tudíž při stlačení nemění objem a tím ani hustotu,
- vzduch je plyn, a je stlačitelný - hustota závisí na tlaku (nebo tlak na hustotě, to je jedno), a jeho stlačení dochází ke změně hustoty atd.
hele, ty vědecký poučky jsem ti v tomhle vláknu zatím docela žral - znělo to docela učeně a odborně (a nerozuměl jsem tomu)... ale tímhle tím jsi to docela pohnojil. když máš problém chápat rozdíl mezi stlačitelnými a nestlačitelnými látkami, a zaměnovat je v diskusi o vlivu tlaku na hustotu, jak ti mám věřit ty aerodynamický chytrosti, co tu žvaníš? |
|