FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 16. 9. 2024, svátek má Ludmila Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu Jeden příspěvek | Celý strom
Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   2. 8. 2005 / 13:47
MaPa   
Sakra nemáte někdo nějakej fígl, jak trefit z orbitu Floridu a přistát na dráze 33?
Z 30km nad floridou s tím krámem už bezpečně trefím na dráhu, ale sestup z orbitu včetně aerodynamickýho odbrždění mi nějak nejde. Než klesne rychlost pod 1500m/s tak to prostě letí jak meteorit a nejde s tím moc manévrovat, ale to už sem někde nad brazílií a zpátky na Floridu to nikdy nedotáhnu.
img_forumn/r60669_1.jpg (200x150)
 

Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   2. 8. 2005 / 13:51
Jennik   
No, to je tak sofistikovana vec, zacit v pravy okamzik spracne brzdit, pak sestupovat a pak se trefit, ze bez hromadky vypoctu a pouziti toho FMC se to podle me neda trefit. Sam jsem to nikdy nedokazal a doporucoval bych nejaky tutorial nebo prednastaveny flight, kde je uz nastaveny odpocet na zazeh...
 

Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   2. 8. 2005 / 14:01
MaPa   
Beru to odspodu. Nejdřív sem se musel naučit dělat rozpočet s pytlem cementu, pak sem se pošoupnul do těch 30km nad Floridu. To už taky zvládám. Další dvě přednastavený blbiny sou buď ze vzdálenosti 1500km před floridou a pak ještě 4500 km před floridou. Obě tedy už v sestupový fázi a jde o aerodynamické brždění. V obou to ale nestíhám odmanévrovat. Nejlíp sem zatím dopadnul 300km za floridu do Atlantiku.
Musí v tom bejt nějakej fígl. Ale jakej?
 

Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 12:16
-AG-
a zvladas s tim raketoplanem vzlet a pridokovanise k ISS? zvladas tenhle manevr u jinych prostredku co tam sou?
protoze raketoplan je v orbiteru zdaleka to nejtezsi s cim jde v orbiteru litat. Kolik mas v tom raketoplanu paliva?
Ja tedka trenuju reentry s Deltagliderem III, a metodou pokus-omyl ( pul orbity pred capem sem si dal quicksave ) vyslo mi ze zhruba optimalni misto pro deorbit burn je cca 170 supnu pred capem, sestupovy uhel musi byt 0.7-0.75 stupnu ( to ukazuje spesl MFD v tom deltaglideru ), to znamena perigeum orbity cca 60km nad zemi ( 6.438M na orbit mfd ? od oka.. ) autopilot deltaglideru umi drzet konstatni uhel naklonu. Problem u deltaglideru je, ze simuluje rozpadani, takze clovek musi davat pozor na teplotu vnejsiho plaste pri sestupu, takze pro me to znamena, co min na to sahat, dokud nemam tak mach 3-4. Me dela problem trefeni se do cape, sice mi to dobrzdi na mach 3-4 zhruba na urovni cape, ale 500km severne, protoze se zeme mezitim otocila, pri vsech mych pokusech s tim nejak behem sestupu zatacet, sem se vychylil moc, vzal me proud vzduchu a rozpadlo se to.
Zkus delat reentry s default deltagliderem kterej se nerozpada, a kdyz to clovek ne uplne trefi, tak muze na runway doletet jako letadlo ( muj pripad ) jinac, urcite ti pomuze Duncanuv Reentry MFD ( hledej na avsimu ) v zaprvy zobrazuje cas do kontaktu s atmosferou ( abys moh v pohode zrychlit cas bez obav ze se neco stane ) a potom, zobrazuje vypoctenou rychlost zpomalovani, tak aby si nad zvlenou zakladnou presne dobrzdil. Zobrazuje taky aktualni rychlost zpomalovani, takze neni nic jednodussiho nez to pri sestupu regulovat pomoci zmen naklonu. Pak taky zobrazuje smer k zakladne, takze je jednodussi se do ni trefit. Kdyztak mi pis treba na ICQ nebo mail, pobavime se o tom
 

Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 14:52
Stew
Nevím jestli mají raketoplány vždy určeno pevné místo přistání, ale u nynějšího Discovery počítají se třemi letišti podle okolností. Samozřejmě prioritou je pro ně KSC.

EDIT:
No mě teda při posledním deorbitu DG III svítil jak pochodeň, šel jsem pod moc prudkým úhlem, snažil jsem se "podvádět" hoverem, ale moc to nepomohlo, cesta se protáhla až nad Atlantik ...
img_forumn/r60903_1.jpg (500x295)
 

Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 16:22
Fabo™   
KSC = KOSICE???!!!!
 

Re: Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 16:24
MaPa   
Kenedy Space Center
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 16:27
Fabo™   
Jo uz som sa zlakol ze mi nad hlavou poleti americky raketoplan ))
 

Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 16:27
MaPa   
Mám stejnej problém, než aerodynamické síly překonají setrvačné, tak ssem tak 500km za Floridou. Jednou sem to zkoušel odbrzdit ve vrchnich vrstvách atmosféry, abych měl vejšku na "dokluz", ale přeťápnul sem to s úhlem. Byl sem málo strmej a pak sem hopsal mezi 80 a 65 km pořád se stejnou rychlostí bez paliva pro dobrždění na další sestup.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 16:36
Stew
Jo, přesně, to znám taky, takhle jde "dožabkovat" pěkně daleko.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 16:39
MaPa   
Sem rád, že nejsem jedinej, co se nemůže trefit. Už se mi nějak podlamovalo sebevědomí. Takže hurá do toho, du hledat další možnosti, jak přechcat fyziku a pokořit navigaci. Přece ten sejfnutej tutoriál pro přistávací manévr musí mít řešení.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 17:26
miki_pilot
Jo, je to pěkný počtení, ale vrtá mi hlavou v jakým simu to létáte? FS to bude těžko co? M.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   3. 8. 2005 / 17:34
mauk
Je to Orbiter, docela pěkná záležitost.
http://www.medphys.ucl.ac.uk/~martins/orbit/orbit.html
 

Heuréka: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 08:48
MaPa   
Tak sice nevím, zda by si tenhle kousek troufnuli v NASA, ale mám postup, jak to zvládnout. Včera se mi opakovaně povedlo ze sejfnutý úlohy sestupu, která začíná 1500km před KSC a ve vejšce 100km.
Jde o to, že se při zachování levýho bočního náklonu hned musí zabořit čumák pod horizont tak 25°, zafixovat Atlantis v téhle poloze čudlítkem 5 na NumPadu a hlavním motorem rozjet (pak vypnout) opadání přes 200m/s. Ve vrchních vrstvách atmosféry mu tahle záhadná poloha nijak nevadí.
V takovejch 60km už zařínaj bejt aerodynamický síly docela hustý, tak je lepší vypnout automatiku (čudlítko 5 na NumPadu) a držet ho ručně. Tady už není nutnej tak ostrej úhel sestupu, stačí něco mezi 15-20°. Ve vejšce okolo 50km je pak dobrý za něj vzít "vejškovkou" a zkoušet ho tahat, tím se zvýší odpor. Sice svítí jak lampa, ale pomalu začne rychlost opadat. To už je ale Atlantis kus za Floridou, ale to nevadí.
Stále nutno drsně kleast až do chvíle, kdy začne poslouchat na řízení a krom přetahování začne i trochu zatáčet k severu. To vychází tak okolo 30km nad Atlantikem. Pak se musí Atlantis převalit na pravé křídlo a udělá se sním takové pravá zatáčka, jejíž spodek vyjde tak do 15km, kteráse zakončí vlastně v opačným směru tak v kurzu okolo 320-340 a se stoupáním 15°.
Mělo by to vyjít směrem přibližně na Floridu. Rychlosti je dostatek, tak jen vydržet, upravit kurz na KSC a stoupat aspoň do 60km, kde by to mělo vycházet tak 200km do KSC a rychlost je ještě něco přes 2200m/s.
Tady doporučuju roztopit hlavní motor na 100% a udělat takovou žabku s vrcholem okolo 70km. Jde to i držet na horizontu v těch 60km, ale rychlosti je pak na přistání trochu míň a blbě se stím dělá rozpočet.
Pak už to je jen o rovným sestupu s úhlem tak 5°. Rychlost pomalu sama ubývá i přes zapnutej motor. V poslední fázi ho chce vypnout, zabořit cumák na sestupovku 15°pod horizont a plácnout s ním o dráhu. Kdyby byl náhodou trochu krátkej, nemá cenu blbnout s motorem, stejně to nepomůže. Je tam však ještě jedna dráha blíž k oceánu, tak se to dá plácnout na ní.
 

Re: Heuréka: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 10:36
Stew
To musím vyzkoušet! Každopádně se mi nějak nezdá, že by v reálu raketoplán při vzdálenosti 1500km od letiště byl ještě ve výšce 100km (!), řekl bych že že to musí být v tuto chvíli podstatně níž a s menší rychlostí.
Ale neva, prubnu to, snad nedopadnu zase jako včera, zase jsem řval "Jůstne, Jůstne, mě to tady houstne!"

DG III undocked:
img_forumn/r61059_1.jpg (500x375)
 

Re: Re: Heuréka: Orbiter - Atlantis, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 10:50
MaPa   
Pěkně ses vyfotil
Koukám, že taky používáš ty lepčejšatější texturky.
 

Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 14:45
-AG-
Tak prave dneska, se mi povedlo to samy, ale s DG III . Mel sem porad velkej problem, ze se pode mnou otacela zeme, a nedarilo se mi trefit KSC v horizontalnim smyslu, ale muj problem vyresil Extended Map mfd. Zaprvy, ukazuje realny obezny drahy ( tj, kde lod opravdu bude, ne jako map mfd, ktery ukazuje, kde by byla, kdyby se zeme neotacela ) a za druhy, umi vypocitat polohu obezny drahy vuci zadany zakladne. Jako optimalni misto pro deorbit burn mi vysla presne druha strana zemekoule, 177 stupnu pred KSC. Brzim do te doby, nez ukazuje DG III deorbit mfd vstupni uhel 0.73. ( coz odpovida perigeu cca 63 km nad povrchem zeme ) Je nutno podotkout, ze vaha deltaglideru je 19 tu, coz je maximum pro sestup, takze kdyz je clovek lehci, tak muze s mirou nejakej ten stupen ubrat. Ale porad je lepsi ( ale jen s DG ) nedotahnout to, nez pretahnout. Takze teda sestupuju, a kdyz sem 90 stupnu pred KSC, tak tocim na (-)normal ( v mojem pripade, zalezi na tom, kam chci hejbnout s orbitou aby trefovala KSC ) zapinam Extended map mfd, aplikuju tah, a v jednom kuse mackam cudlik na prepocet udaju o orbite. treti cislo zleva je pocet stupnu, pod kteryma je videt moje orbita z KSC. Taham to ty doby, nez se limitne priblizi 90. Strasne kolisaj, takze mi staci 85-89. V tuhle chvili maj muj DG namireno PRESNE na KSC, vcetne zapocteni pohybu zemekoule. Pro lepsi orientaci v sestupu zapinam Reentry mfd, a sleduju aktualni a potrebny rychlosti zpomalovani. Zatim nic nedelam. Pri vstupu do atmosfery zadavam do DG program PRO104SPEC40, aby drzel uhel 40 stupnu. A DG se pomalu nori do atmosfery. Postupne zacne brzdit az se zrychlenim 3.5G, ale s tim uz se toho moc delat neda Dulezity je, na nic nesahat, bo jakmile clovek zacne hrabat do naklonu, tak se mu to muze pretocit, a v jedny sekunde vsechno skoncit. Je to strasne delikatni faze, takze se neda delat vubec nic. Sahnout si na to clovek muze az kdyz ma treba mach 6 ( +/- 1.5 km/s ) a vsechy teploty na vnejsim plasti bezpecne klesaj. V tu chvili prichazi k uzitku reentry MFD, kde zjistim, ze zpomaluju moc, takze snizim uhel naklonu, na 30-20 stupnu, tim se snizi rychlost opadani, a ted uz jen plachtim, pricemz udrzuju rychlost zpomalovani trochu nizsi ( pristavam na drahu, tak tak este nejakou rychlost chci mit ) a dal uz je to jednoduchy. S DG III si muzu pri pristani klidne pomoct motorama, protoze maj tah silnej
Ale hlavni vtip je v tom extended map mfd, protoze ten DG v ty atmosfere pri sestupu proste nezataci, az nekde pri tom machu 6, a to uz je clovek 500km vedle a je mu to jedno.

P.S: az zacne atlantis simulovat rozpadani, tak chci videt co udela ten -25 stupnu naklon s tim raketoplanem muj DG se rozklada na prvocinitele pri +10 ( pri rychlosti vetsi nez 2.5 km/s )
P.S.S: umis s tim raketoplanem uz vzletet az na ISS?
 

Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 15:01
MaPa   
Tak ze země sem se s ním ještě neodlepil. Mám zatím nežešitelnej problém se synchonizací hlavního motoru, abych udržel tu slepeninu ve směru.
 

Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 15:05
-AG-
dobre radim, zkus neco jinyho nez raketoplan raketoplan je z defaultnich v orbiteru nejtezsi. zatim se mi s nim podarila kruhova orbita jen jednou, a neda se rict ze by trefovala iss nebo tak ale to ostatni je jednodussi. DG proto, ze ma hafo paliva a dobrej a silnej tah. A zakladni orbitalni manevry s nim, sou az didakticky nazorny a jednoduchy
 

Re: Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 15:27
MaPa   
Kluci z NASA taky nemaj možnost trénovat ze záchraným modulem (sakra, jak se ten krám jmenoval) ze Vzpoury mozků, co vycházela kdysi v ABC. Jinak na pohled se mi DGčko docela líbí.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 16:03
-AG-
kluci z nasa dokonale ovladaj orbitalni mechaniku a vedej co jak presne maj delat a prijde mi jednodussi experimentovat s DG nez s atlantisem hlavne proto ze to s atlantisem nejde
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 16:28
MaPa   
Vo to je to větší bžunda
 

Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 17:25
Stew
V okamžiku spuštění PRO104SPEC40 - jakou máš výšku, rychlost a úhel sestupu ? To RETRO při korekci dráhy ti ten úhel 0.73 rozhodí, ne?

EDIT:
Sorry, blbě čtu, už to vidím, nemáš tam retro ale -normal...
 

Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   4. 8. 2005 / 19:23
-AG-
mno, je to neco kolem 74 km, rychlost asi tak 7.6 km/s ( mozna decentne vic, blizime se prece k perigeu ), uhel sestupu tech 0.73, zapinam to o kousek driv, kdyz mi reentry mfd pise 60 sekund do vstupu do atmosfery ( ale uz v tehle mistech malej atmosferickej tlak je )
jinac, i ten -normal ten uhel rozhodi, protoze ani autopilot ten -normal uplne presne neudrzi, a ten vstupni uhel je strasne citlivej ( da se s nim vpohode hejbat i manevrovacima tryskama ), takze kdyz kousicek odbocim od presnyho -normalu, tak se to rozjizdi, tak to pak zase koriguju
 

Re: Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   5. 8. 2005 / 23:46
Stew
THX! ... a ještě - kde máme ten Extended Map MFD? Addon? Where??
 

Re: Re: Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   6. 8. 2005 / 10:28
-AG-
na avsimu, mapmfd.zip
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Heuréka: Orbiter - DG III, sestup z orbitu   6. 8. 2005 / 17:21
Stew
Děkuju!
Musím se pochlubit - dnes se mi povedl konečně kompletní návrat z ISS na KSC. Ještě s původním mapmfd. Zkusil jsem ten tvůj postup a jde to! Někde v oblasti Austrálie (naslepo) jsem provedl brzdící manévr, šel na ten tvůj úhel 0.73 (ten je fakt bezva, s reentry autopilotem vůbec není potřeba hýbat), ve 100km výšce doladil kurs (+-)normal, v 50km strach jak sviňa (štít 2100 °C) a kupodivu jsem se trefil. Teda skoro, Cape jsem přeletěl asi 50km a musel jsem se vracet. Ale mám radost. Teď se ještě naučit používat TransX a hurá na výlety po planetách!

pro zájemce přímý přenos z NASA TV - mission Discovery: Return To Flight
http://playlist.yahoo.com/makeplaylist.dll?sg_id=49573&id=1369081&segment=149773&s=&authid=&RegID=44387887076741620
img_forumn/r61332_1.jpg (500x375)
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ