FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 18. 10. 2024, svátek má Lukáš Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Trim Jeden příspěvek | Celý strom
Trim   17. 4. 2015 / 22:30
js76
Antoníne, pro správné posouzení Tvého problému a jeho řešení podáváš bohužel dosti kusé informace. Není vůbec jasné, cos přesně nastavil, kde a čeho jsi tím chtěl docílit.

Podle Tvého prvního příspěvku sis patrně nastavil na kurzorové šipky ovládání směrového kormidla (rudder) a křidélek (ailerons). Když stiskneš příslušnou klávesu, dojde k výchylce směrovky nebo křidélek na tu či onu stranu a letadlo na to reaguje. Těmi šipkami supluješ činnosti beranů a pedálů a to není trimování - vyvažování. Proto se na obrazovce v hodnotách trimu nic nemění.

Jen pro informaci - obrazovka s příslušnými daty (ta vpravo) se nazývá EICAS - to je zkratka z anglického "Engine Instrument and Crew Alert System"(po najetí myší na obrazovku se Ti její název ukáže v bublinové nápovědě). Velmi volně a kostrbatě přeloženo, angličtináři prominou, něco jako "systém motorových přístrojů a varování posádky. Sdružuje v jedné obrazovce motorové přístroje, varovné kontrolky a další věci (množství paliva, nastavení vyvážení, informace o vytažených-zatažených klapkách a spoilerech apod. ).

V profilu píšeš, že jsi na štíru s angličtinou, ale bohužel se jí budeš muset alespoň trochu věnovat, jinak podobných záseků bude víc a víc a nikdy se z toho nevymotáš. Pro začátek doporučuji alespoň slovník k ruce. Bez znalosti základů gramatiky je to sice jako když slepec oťukává holí terén kolem sebe, ale lepší než nic. Například tohle je celkem šikovný slovníček - www.verdict.cz . Žádný zázrak, ale legálně zdrarma od komerční firmy s dostatkem zkušeností. Umí jen jednotlivá slova, nikoliv celé věty, zato překládá offline a má propojení se schránkou Windows, takže stačí i jen označit slovo v nějaké aplikaci (jde-li to), stisknout Ctrl+C a slovník už slovo hledá.

Zpět k Tvému problému. Trimovat neznamená "postupně nastavovat", tedy ne v tomto konkrétním případě. Trimováním tzv. vyvažujeme letadlo, aby zůstalo v určité poloze, přičemž síly v řízení budou prakticky nulové. V ideálním případě tak letadlo zůstane i když pilot pustí řízení.
K vyvažování slouží malé aerodynamické plošky na odtokových hranách řídících ploch - na křidélkách, směrovce a výškovce. Přičemž právě výškovka je v praxi nejdůležitější. Zatímco vyvážení ve svislé (směrovka) a podélné ose (křidélka) je nutné jen ve zvláštních případech (výpadek jednoho ze dvou a více motorů - směrovka, špatné rozložení paliva v křídelních nádržích - křidélka), vyvažovat v příčné ose (výškovka) je nutné, v závislosti na typu letadla, jednak při každé změně letového režimu (start, stoupání, hladinový let, klesání, přistání), ale i při větší změně rychlosti. To se totiž mění vztlak na křídle a letadlo má snahu stoupat nebo klesat. Aby se nemusel s řízením přetahovat, pomocí trimu letadlo vyváží, aby letadlo zůstávalo v požadované poloze a současně nebylo třeba nijak zasahovat do řízení.

Na závěr něco o názvech ovládacích ploch a trimů v nastavení FSX (Settings -> Controls -> Buttons/Keys). Jak patrno níže, není-li u něčeho v názvu "trim", nemá tento prvek ovládání s trimem, tedy vyvažováním letadla nic společného.

Aileron trim (center) - vyvážení křidélek (střed - neutrální poloha vyvážení)
Aileron trim (left) - vyvážení křidélek (náklon vlevo)
Aileron trim (right) - vyvážení křidélek (náklon vpravo)
Ailerons (bank left) - křidélka (náklon vlevo)
Ailerons (bank right) - křidélka (náklon vpravo)

Elevator trim (down) - vyvážení výškovky (dolů)
Elevator trim (up) - vyvážení výškovky (nahoru)
Pitch down (elevator down) - sklon dolů (výškovka dolů)
Pitch up (elevator up) - sklon nahoru (výškovka nahoru)

Rudder (yaw left) - směrovka (vybočení vlevo)
Rudder (yaw right) - směrovka (vybočení vpravo)
Rudder trim (center) - vyvážení směrovky (střed - neutrální poloha)
Rudder trim (left) - vyvážení směrovky (vlevo)
Rudder trim (right) - vyvážení směrovky (vpravo)
 
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ