FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 22. 10. 2024, svátek má Sabina Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Simulacia paraglide a prudenia Jeden příspěvek | Celý strom
Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 09:52
simulatorak
Zdravicko,

ktory sim FS9, FSX, Xplane, Condor atd. a s akymi addonmi poskytuje co najrealnejsi (alebo aspon uprimne schopnejsiu) simulaciu paraglide, resp. modelovania virenia a stupavych prudov.

Resp. ako najlepsie nastavit Active Sky 6.5 pre FS2004 aby modeloloval co "najrealnejsie" pre lahke lietanie?

Lago ultralight mam, aj Maverick trike pre Fs2004 + Active Sky 6.5 funguje to schopne ale to prostredie FS2004 mi nepride ako velmi realne.....aj ked o realite tazko pisat, to by clovek musel citit, ale co vy na to? Tu na fore tiez vela tem o paraglide a ultralight nie je..
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 10:36
Kendy   
Tohle je otázka, která bude v první řadě opět rozdělovat uživatele na zde již "oblíbené" válečné tábory. Nepochybně bude každý hájit ten svůj a jádro pudla se pravděpodobně nedozvíš.

Nicméně zde je muj názor.
Na termiku, byl alespoň podle zde již dříve zmíněných recenzí Condor a na druhé místo bych řadil X-plane. FSka je podle mého názoru až na třetím místě co do kvality simulace. Active Sky je sice dobrý prográmek ale není všemocný a jeho nastavení se tak trochu podobá alchymii.
Jsem zvědav, co ti napíší ostatní ale mám neblahej pocit, že se to tu zvrhne opět v pořádnej flame.
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 11:12
simulatorak
nejde o flame, naozaj moze kto chce napisat SUBJEKTIVNY DOJEM... a co teda k tej simulacii pouziva, aky model "lietadla" resp. praglide. Nakoniec z kazdej diskusie si moze niekto vybrat co chce, nech je aj ohniva .

nasiel som zopar zaujimavych projektov, ako napr. Vehicle Simulator (VSF),
http://www.ppgsimulator.com/apps/videos/videos/show/15235796-paraglider-simulation-using-vehicle-simulator-vsf-

alebo http://www.parafly-sim.co.uk/

Pouziva to niekto, skusal to niekto?
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 13:18
Luděk Ch.
Ač jsem zastáncem série FS, tak na toto bych ti FS2004 ani FSX nedoporučil. Z vlastní zkušenosti doporučím Condora. A myslím, že i X-plane by mohl být v tomto velmi slušný.
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 13:38
Mike2811
FSka v tom stojí za psí štěk, pokud si to chceš zkusit, tak je myslím nějaký emulátor termiky do obou simů, ale asi to prostě nebude ono. Condora vychvalují všichni, co je na trhu, ono se to i dá předpokládat, když je jediný sim specializovaný na plachtění. Ad X-plane - netuším, co umí, ale vzhledem k tomu, že toto téma nám bratři Xplanisti nepředhazují, tak hádám, že v tom taky nebude stát za moc, rozhodně ne ve srovnání s Condorem...

+ ještě v misích FSX je termika celkem udělaná, ale je to tak na vyzkoušení...
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 15:02
simulatorak
ok dik, ale do condora vobec nejaky paraglide? Ako citam zatial asi nie.
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 15:51
leonell
Od bratra Xplanisty

Následující popis platil pro XPL9, předpokládám že u XPL10 to bude stejné.

Stoupáky v XPLANE

V praxi se nejčastěji vyhledávají termiky - stoupavé proudy (thermals). Jejich přítomnost vzniká rozdílnou teplotou vzduchu a následným termickým prouděním. Takové proudění vzniká na rozhraní světlých a tmavých ploch, jako jsou předěly polí a lesů nebo polí a vodních ploch, a je indikováno mraky s plochou základnou (Cumulus). V X-Plane jsou ovšem stoupáky bez ohledu na přechod ploch vždy na pevně určených místech. Tato místa ale nejsou nijak označena a musíme je, stejně jako v realitě, hledat. Některé stoupáky jsou úzké, jiné široké. Pro udržení se ve stoupáku musíme s citem točit kluzák dokola, úzké stoupáky opouštíme a hledáme další.

První věc, kterou je třeba udělat, je nastavit si vhodné počasí v menu Weather.
Pro začátečníky není dobré moc experimentovat a tak nastavíme:
- CAVOK počasí výborné
- WIND 0 žádný vítr
- THERMAL TOPS výška do které stoupáky fungují (pro začátek 10000ft až 15000ft )
- THERMAL COVERAGE poměr vyskytu stoupavých proudů (pro začátek raději >20%, čím víc, tím lépe se na ně natrefí)
- THERMAL CLIMB RATE rychlost stoupání (500 fpm)

Ridge Lift

Dalším typem je let na návětrné straně svahu (ridge-lift). Vítr, pokud je dostatečně silný a naráží na vysokou stěnu (pohoří, útes), je vytlačován nahoru a umožňuje větroni stoupat nahoru.
Pokud je mi známo, není toto v XPL simulováno.

Lee Waves

Třetím typem je stoupání na vlně za pohořím (lee waves). Pokud vane na pohoří vhodný vítr, vytváří se na závětrné straně vlnění, které iniciuje vznik tzv rotorů, horizontálně rotující masy vzduchu. Na okraji těchto rotorů (dovnitř se nesmí vletět) je letadlo vystoupáno do výšky. U nás je známé létání na vlně za Jeseníky.
Pokud je mi známo, ani toto není v XPL simulováno.

Ovšem jestli existuje nějaký paraglider pro XPLANE to netuším.

Pro FSX existují ActiveSky a CumulusX addony, které to snad (?) generují na "očekávaných" místech (minimálně "pod mraky", nevím jak přechody světlo/stín, voda/souš...) a netuším ani ty další dva typy.
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 16:26
xWing   
Nieco viac o plachteni v X-Plane:
Je to v anglictine a moc dlouhe

According to the FAA Glider Handbook, a glider pilot should keep the glider in one of two positions when being towed to altitude. It should either be in a “low tow” position, wherein the glider is just below the wake from the towplane, or it should be in a “high tow” position, just above the wake from the towplane. Hold this position carefully to keep from dragging the towplane around!

A glider pilot must watch the wind and the slope of the terrain carefully to hold inside the upward-moving currents of air, using the lift of the air flowing up the mountain slope to hold the craft aloft. With a good 25-knot wind set in the simulator, you can get a nice, free elevator ride to 10,000 feet when flying along the windward side of a nice, steep mountain. This is called ridge lift.

X-Plane will also model the columns of rising hot air, called thermals, that are useful for prolonging a glider flight. To turn on the thermals, open the Weather dialog box from the Environment menu. Select the set weather uniformly for the whole world radio button, then drag the thermal coverage slider up—15 percent coverage or more makes for a nice flight. A 500 ft/min thermal climb rate is fine, but you can raise that value, too, if you like. Additionally, as you’re starting out in gliders, you may want to keep the various wind speed, shear speed, and turbulence sliders set to minimum.

Now, to take full advantage of both ridge lift and thermals, gliders have a unique instrument known as the total energy variometer. This indicates your glider’s rate of climb or descent. You can see the visual representation of this instrument in the panel (it is labeled “Total Energy”); if the needle is above the center of the dial, you are climbing (perhaps due to ridge lift or a thermal), and if it is below the center, you are falling. Even better, you can flip on the switch labeled “Audio” in the instrument panel to get auditory feedback from the variometer. If it is beeping, then the aircraft is in a nice updraft from the air following the terrain. Circling in that area will let the glider ride the climbing air to altitude. When the variometer is emitting a steady tone, the craft is in descending air—the glider has been blown to the wrong side of the mountain, and a crash will follow soon if you do not find a way out of that area!
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 16:53
Vita Zenisek
Ridge lift je simulavaný taky. Odzkoušeno.

Jinak musím souhlasit s Kendym. Condor, X-Plane a pak nic.
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 17:16
Kendy   
já ale to třetí nepsal nic, já psal FSX a pak by mohlo být teprve to tvé nic. Když chceš citovat, cituj tak, jak to přesně je.
 

Simulacia paraglide a prudenia   18. 3. 2013 / 23:17
simulatorak
Neviem, ale mne sa zda ze Active Sky uz od verzie 6 simuluje aj vo fs2004 "ridge lift", aspon mi to tak prislo....skusim to otestovat viac.
 

Simulacia paraglide a prudenia   19. 3. 2013 / 08:05
leonell
Možná je na místě se spíše ptát: v kterém simulátoru se dá lítat na padáku (resp simulovat paragliding)?

Obávám se totiž, že právě toto bude onen omezující faktor. Diskuze o letovém modelu (jakkoli souhlasím s Kendym i Víťou) není na místě, stejně jako diskuze kde jsou lépe simulovány stoupáky či létání na návětrné straně hor.

Jo, kdyby ses ptal na větroně, tak tam je jasné, že všechny zmiňované simulátory jsou vybaveny kvalitními modely. U paraglidingu se obávám, že tomu tak není.
 

Simulacia paraglide a prudenia   19. 3. 2013 / 11:32
Pips   
Na paragliding a rogala byl kdysi nějaký "Hang Sim". Tak se to tuším jmenovalo. Dá se to asi ještě na netu najít, jenom to dlouho vypadalo, že se to nikam za tu dobu neposunulo. Pamatuju si stažený demíčka na cca 15 minut, kde fungoval nejeden druh termiky a FSkářům se o tom mohlo zdát Jestli to ale nešlo s dobou, bude to dneska už spíš asi jenom k smíchu sim
 

Simulacia paraglide a prudenia   19. 3. 2013 / 17:12
simulatorak
Ma niekto skusenost s "Cross Country Soaring 2004 ver. 4.0"? alebo Cumulus! pre FS2004?
http://www.virtualsoaring.org/

zaujima ma ci niekto skusal kombinovat to s "active sky" 6.5, zeby v active sky vypol thermal "vas points" a nechal to len na budovanie pocasia a vetra a Cross Country Soaring 2004 by zabezpecil vyborne thermals + ridge lift.

Ozaj ma niekto vytvorene pre Cross Country Soaring 2004 podla map aj "slope data" pre ridge lift pre SK a CZ alebo nejake ine?
 

Simulacia paraglide a prudenia   19. 3. 2013 / 17:22
simulatorak
leonell, no ved prave musi ten "soft" mat model paraglide, a to condor stale nema...
Navyse pri vsetkej ucte co som skusal condora, pride mi to take zatial nejake "arcadove", neviem no, cely taky ten "feeling" je taky nejaky nedotiahnuty.

Navyse nechapem uzavretost condora, mohli to dotiahnut daleko ale ta uzavretost vratane vobec plane packov, cudne..... velmi cudne

Zvyknuty som na MSFS a tam asi aj zostanem
 

Simulacia paraglide a prudenia   19. 3. 2013 / 18:08
Vita Zenisek
Condor je uzvarenej, aby se v nem daly poradat zavody a nebyla moznost cheatovat. nejen letadla, ale i scenerku musis mit stejnou jako ostatni, jinak te nenecha pripojit na server.
 

Simulacia paraglide a prudenia   19. 3. 2013 / 17:32
Slávek   
Mně přijde takové simulátorové lítání na paraglidu trochu mimo. Lítání na paraglidu není jen o letu nahoru/dolů. Jsou tam prvky jako ztráta tuhosti křídla. Borcení vrchlíku. Citlivost na turbulentní větry. Specialitou je přefouknutí za kopec do závětří a další libůstky.
 

Simulacia paraglide a prudenia   20. 3. 2013 / 08:04
simulatorak
No to mas pravdu, aj ked realne to nepoznam. Ale sam pises ze lietas (tiez) uz len virtualne
Virtualne sa neda zabit, dokalicit, a vdaka predstavivosti je to vyborny relax.
Lietat virtualne je aj lacne, co si budeme hovorit.

Nevyhoda, ze ani 100rokov lietana virtualne nema na urcite jeden jediny aj kratky let v realite. A aj to pisem tiez len teoreticky
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 18:52
Mike2811
FSX umí naházet Thermals do mapy - něčím, jako spojitostí s mraky se nezatěžuje, takže buď si hraješ na slepou bábu, nebo ti do nich nažene ptactvo nebo ti je zobrazí takovou průhlednou spirálou. Ridge lift umí v misích, obecně by je měl dodělávat ten CumulusX (díky za radu, nemohl jsem si na ten název vzpomenout ). Co se týče těch třetích - mise to myslím nějak simulovaly, normálně to obávám se neumí ani ten CumulusX. Pak se můžeme bavit o tom, nakolik to připomíná realitu, ale to už jde za hranice mých znalostí...
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 11:19
Hermann   
prudit umim sam dobre, na to nepotrebuju simulator
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 15:14
cumul
Simulace stoupáků? To se nedá nasimulovat, je to jako simulovat sex se ženskou každý stoupák je jiný, stejně jako každá ženská je jiná
 

Simulacia paraglide a prudenia   17. 3. 2013 / 16:55
mirda   
Všechny jsou stejný akorát to každá jinak maskuje,že je jiná než ta druhá!!!
 

FS Medlánky
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ