FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 27. 9. 2024, svátek má Jonáš Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle Jeden příspěvek | Celý strom
Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 14:01
Flogger   
Ať už jste pilotem, který prozatím létá za VFR, a chtěl byste si vyzkoušet, co obnáší reálné létání podle pravidel IFR nebo máte natrénovaná ILS / DME / NDB přiblížení v těch nejhorších podmínkách na Flight Simulátoru, nyní máte možnost si vše vyzkoušet doopravdy.

Budete plnit funkci pilota letounu letícího za podmínek IFR a vašim úkolem bude provést ILS přiblížení na dráhu 28 ve Vodochodech a přistát.

Na akci budete mít možnost zažít ten pocit, kdy nemáte žádný referenční kontakt pohledem z kabiny a jste odkázání pouze na přístroje. Je to úžasná pilotní zkušenost, kterou si můžete vyzkoušet nanečisto pod vedením zkušeného instruktora. Dále si vyzkoušíte přiblížení a přistání podle IFR postupů ILS/DME nebo NDB/DME.

Celý scénář akce a všechny podrobnosti naleznete na stránce IFR pilotem na zkoušku.
http://www.aeroweb.cz/Chci_byt_pilotem/default.asp?inc=IFR_pilotem_na_zkousku


26715 B / 600 x 393 / IFRTEST.jpg
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 14:35
Cirrus/Pindra
kolik jsi za to dostal??
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 14:38
tvojplaton   
Zaujimave... Celkom rad by som si to vyskusal, len keby to nebolo tak daleko... BTW, ako zabezpecia "žádný referenční kontakt pohledem z kabiny"? Prelepia niecim okna na "ziakovej" strane? Alebo odmontuju sedacku, aby "ziak" sedel na zemi a videl len na pristroje?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 15:01
kuma   
Když se ví jak na to, tak se dá C-172 zadeklovat docela dobře, ven skutečně není vidět a pocit ztráty kontaktu s okolím (především se směrem a přirozeným horizontem) může být skutečně dokonalá. Problém je, že půřes takto vziklou "boudu" nevidí ani ten instruktor skoro nic (vidí jen dopředu a doprava) takže je potřeba mít na zadním sedadle vlevo "hawkeye", který monitoruje slepé sektory jinak je to docela sranda (nemám to z aerowebu, ale z výcviku PPL, kde je to jedna ze závěrečných úloh)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 15:55
Milan Smid   
tohle se dela standardne u vicviku PPL?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 17:13
kuma   
Ano. Rozhodně rozsah toho jednoho letu podle inzertu na aerowebu není větším, než úloha (číslo si nepamatuju) kdy se letí podle přístrojů v "zakryté kabině" - a podle osnoévy a choutek instruktora se dá stihnout: normální let podle přístrojů - vysazení gyra - vysazení gyra a umělého horizontu (failed suction) - let podle radiomajáků (OBT na fixu dvou radiálů VOR-VOR či kombinace VOR/ADF) - usazení do localizeru - usazení do ILS - falešné vektorování (nevektoruje dispečer, ale kochající se instruktor).

Totiž úlohy ke konci osnovy se mohou létat jedna po druhé při jednom letu spolu, nebo během dvou či tří delších navigačních. Takže například letíš někam - první flák podle mapy a s důrazem na komunikaci s řízeným prostorem a pohyb v TMA, CTR, pak přistání na řízeném letišti, přitom se seznámení s ILS když vidíš ven. Pak další flák po startu a odhlášení z CTR zadeklovat kabinu a letět podle budíků jak prostorově, tak navigaci - vlastně IFR, když to jde, pak zkusit přikrýt některé budíky (jakože porucha funkce) a nakonec třeba od posledního OBT navektorovat podle rozmarů instruktora k domácímu letišti - a na finále ti instruktor shrne deku a řekne: tak a podívej se, kde jsi skončil - to ti pak jdou oči kolem hlavy, mezi lopatkama jako když teče pračka - takže to by, podle osnovy a podle mého názoru, měl v rámci výcviku zažít aspoň jednou každej PPL... (docela jsem si to užíval )
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 17:39
Milan Smid   
tak to je bezva, ja to v ramci vycviku stopro nemam

asi se pak domluvim s instruktorem na extra hodinach a vyzkousime to
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 09:29
kuma   
Myslím, že ti to ve výcviku (PPL) nemůže (nemělo by...) chybět, pokud chceš, aby to ÚCL výcvik uznal. Viz (citace):

OSNOVA AK-MOT:
18C Cvičné lety k nácviku radionavigace - Dvojí: 2x - 2,0 hod
19 Cvičný let podle přístrojů v zakryté kabině - Dvojí: 1x - 0,30 hod

METODIKA:
18 C - POZEMNÍ PŘÍPRAVA - naučit žáka znalostem obsluhy a využití radionavigačních přístrojů, zařízení a prostředků - v závislosti na vybavení používaného letounu.
Využití VOR – dostupnost, AIP, kmitočty, výběr a identifikace, volič směrníku všesměrového majáku, indikace k/od, orientace, ukazatel odchylky od trati, určení radiálu, nalétnutí a udržování radiálu, přelet VOR, získání fixu s pomocí dvou VORů, použití radiokompasu, použití radiového zaměření – dostupnost, postupy a spojení s ATC, získávání QDM a let k cíli, použití traťového radaru/radaru koncové řízené oblasti – dostupnost, povinnosti pilota, sekundární přehledový radar, odpovídače – obsluha, použití, použití dálkoměru (DME) - výběr stanice a identifikace, režimy provozu, vzdálenost, traťová rychlost, zbývající doba letu.
18C - LETOVÁ ÚLOHA - naučit žáka praktickému využití radionavigace. Lety plánovat s ohledem na palubní a pozemní radionavigační zařízení s využitím minimálně SSR a jednoho z následujících zřízení: ADF, VOR, DME, VHF. Je vhodné jeden let plánovat s přistáním na řízeném letišti.
19 - POZEMNÍ PŘÍPRAVA – seznámit žáka s létáním podle přístrojů, rozdělením pozornosti a sledováním přístrojů při vodorovném letu, stoupání, klesání a v zatáčkách, fyziologickým vnímáním, letovými přístroji, doceněním přístrojů, omezeními pro přístroje, technikou pilotáže,
standardními úhlovými rychlostmi zatáček, stoupáním a klesáním do zvolených kurzů.
19 - LETOVÁ ÚLOHA – naučit žáka provádět zatáčky, horizontální let, stoupání a klesání podle přístrojů v zakryté kabině, zatáčkám o náklonu 15° v horizontálním letu, stoupání, klesání, zatáčkám do stanoveného kurzu podle magnetického kompasu i směrového setrvačníku.

Zdroj: http://www.aecr.cz/download.php?file=upload/www.aecr.cz/motorove-letani-osnovy-pro-vycvik/_dir/65/ak-mota2004.pdf
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 10:01
Marky Parky   
Pozor na motání hrušek s ovovcem (rozuměj dáváš dohromady příklad konkrétní osnovy s obecnou licencí).

JAR FCL sice požaduje obojí (tzn. navigačního provedení letu s použitím radionavigace a nácvik letu pouze podle přístrojů), ale rozsah jednotlivých částí osnovy u jednotlivých leteckých škol se může lišit.

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 11:10
kuma   
Dobrá, opravím se. Pokud škola (případně registrované zařízení) používá k výcviku osnovu podle AK-MOT - tak pro ně platí to, co píšu v minulém příspěvku (a co jsem zatím na letišti potkal různé kolegy, z Benešova nevyjímaje - tak podle ní jeli všichni. Myslím, že málokteré škole ÚCL schválí osnovu, která bude mít proti AK-MOT méně úloh.... teda IMHO )
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 12:01
Marky Parky   
Mňo já zatím měl tu možnost postupně být ve dvou leteckých školách a v obou se osnova od AK-MOT lišila. Celkový rozstah byl obdobný, ale délky, obsah i pořadí některých úloh se lišily rozhodně.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle - osnova JAR FCL   22. 10. 2009 / 13:19
kuma   
No, nevypadá to, že by požadavky JAR-FCL1 byly menšího rozsahu, než AK-MOT...
Spíš se mi zdá, že ty opičárny, co jsem myslel, že se mnou prováděj navíc, jsou jen splněním požadavku JARu Dovolím si citovat:

ČÁST 2 JAR-FCL 1 - AMC FCL 1.125 (pokračování) - Amendment 4 Vydáno JAA: 01.09.05

2 - C - 21

Úloha 18C Radionavigace
Využití VOR
- dostupnost, AIP, kmitočty
- výběr a identifikace
- volič směrníku všesměrového majáku (OBS)
- indikace k / od, orientace
- ukazatel odchylky od trati (CDI)
- určení radiálu
- nalétnutí a udržování radiálu
- přelet VOR
- získání fixu s pomocí dvou VORů
Použití radiokompasu (ADF) - nesměrových majáků (NDB)
- dostupnost, AIP, kmitočty
- výběr a identifikace
- orientace na majáku
- cílový let
Použití radiového zaměření VHF (VHF/DF)
- dostupnost, AIP, kmitočty
- R/T postupy a spojení s ATC
- získávání QDM a let k cíli
Použití traťového radaru / radaru koncové řízené oblasti
- dostupnost, AIP
- postupy a spojení s ATC
- povinnosti pilota
- sekundární přehledový radar
- odpovídače
- výběr kódu
- dotaz a odpověď
Použití dálkoměru (DME)
- výběr stanice a identifikace
- režimy provozu
- vzdálenost, traťová rychlost, zbývající doba letu

Úloha 19 Základy letu podle přístrojů
- fyziologické vnímání
- docenění přístrojů
- let s polohou podle přístrojů
- omezení pro přístroje
- letecké umění
- základní obraty
- přímý a vodorovný let při různých rychlostech letu a konfiguracích
- stoupání a klesání
- standardní úhlové rychlosti zatáček, stoupání a klesání do zvolených kurzů
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle - osnova JAR FCL   22. 10. 2009 / 14:40
Marky Parky   
Chjo. Implikace není ekvivalence.

Nikde neříkám, že nemáš pravdu. Jen říkám, že argumentuješ konkrétníma hruškama, když se bavíme o ovoci obecně. Jasně, že hruška splňuje všechny parametry "být ovocem", jinak by nebyla. Ale to neznamená, že všechno ovoce splňuje parametry "být hruškou". Chápeš?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle - osnova JAR FCL   22. 10. 2009 / 17:05
kuma   
Sorry, nechápu.
Já prostě psal, že takový let "IFR na zkoušku" není nic nového pro piloty PPL, protože je to součástí výcviku každého PPL - a dokládám, že to skutečně je v osnově AK-MOT. A když píšeš, že jsou školy, které mají i jiné osnovy, tedy O.K., dokládám, že to je i v požadavcích JAR-FCL1. Žádná škola u nás nemůže mít osnovu, která nesplňuje požadavky JAR-FCL1, ledaže by to byla škola v rámci Západočeské univerzity v Plzni, tam by to asi šlo. Jistě, osnovu může mít každá škola jinou, ale požadavky JARu musejí být splněny, protože jinak by ÚCL tu osnovu neschválil. Mně z toho vychází zopátky na začátek, že každý pilot PPL tedy takový "zklušební IFR let" měl v rámci výcviku absolvovat. Nic víc, nic míň. Takže fakt nechápu v čem jsou "hrušky", v čem "jablka" a v čem "švestky" - ale to nevadí, prostě to už radši nechme ležet.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:23
Marky Parky   
Nemusí se nutně takhle. Druhá varianta je, že pilot dostane takové zhora napůl zalepené brýle a poctivě čumí jen na přístroje s tím, že sám si úhlel hlavy drží tak, aby ven neviděl.

Pak samozřejmě instruktor nemá problém se slepým úhlem, na druhou stranu pro žáka to není tak pohodlné + to předpokládá poctivost (na druhou stranu tu ale snad předpokládá veškeré létání, takže v tom by problém být neměl)..
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:41
SONP   
Zalepené brýle... Já měl cosi, co vzdáleně připomínalo štít, který jsme používali na chemických laborkách na gymplu, pouze to bylo neprúhledné...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:39
kuma   
No jo, ale periferním viděním vidíš leccos - a pokud to není ta půlroura na čelence, tak stejně ven vidíš. Já to měl (od instruktora) tak vymakaný, že jsem ani nemohl švindlovat, kdybych chtěl) - a docela bych to doporučil každýmu. Pochopitelně jsem už psal, že se ta úlopha tak "může" letět - jistě se to dá odlítat jednodušejc - ale kromě ILS to v té metodice fakt je všechno... teda mělo by to v té úloze být...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 09:32
FSPilot   
Já měl taky něco takového, ale během letu se to nějak rozpadlo, tak jsem čučel jen na příštroje tak, abych ven neviděl Bral jsem to spíš jako takovou srandu, než výcvik a ze zvědavosti jsem chtěl zjistit, jak to éro dokážu vést Ale IFR sestupy s jediným VORem, to je docela bída Ale byla to sranda
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 15:02
JM   
Tak dneska tu už chybí jenom nabídka fenomenálního odšťavňovače... Už jsme tu měli TrackIR, teď zážitková agentura... To je tak těžké pochopit větu z pravidel "Jakékoliv zmínky o nelegálním software a veškeré příspěvky s komerčním a politickým podtextem jsou přísně zakázány."?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 15:43
tvojplaton   
Jirko, fakt ti nezavidim, ze musis davat poriadny pozor, aby sa to tu nezvrhlo na inzertne stranky... Ale ak mozem hovorit za seba, tak ja si radsej precitam takuto (pre mna novu) informaciu, ako nejak "nove" vlakno o vytlacovani zo stojanky, schodoch a pozemnom personale, alebo o chlapcovi, ktory uletel(respektive neuletel) v balone (totalne mimo hranic fora)... V podstate uz len zmienka o nejakom novom platenom addone do FSky by sa dala chapat ako bezplatna reklama. Ale toleruje sa to... Teda pokial nejde o slovensky, alebo cesky produkt, pretoze potom je to uz problem...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 16:09
Luděk Ch.
Uz to tady bylo
a neni na tom nic zvlastniho, co by stalo za to tady zverejnovat. Totez se da domluvit v libovolne letecke skole, ktera provadi vycvik IFR
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 17:26
Koprik
...a levneji.....jinak tyhlety akce "Pilotem na zkousku" hodne kritizuji i lidi, co chodi pravidelne na AEROWEB, kde to pan Kuba vyvesuje.....
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 17:58
Tragédie v JRD
Jen se zeptam .. proc to kritizujou? Vzdyt na tom neni zas tak spatnyho...snad jen, ze to nemaji oznacene jako reklama... .)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 18:54
Lowmick   
Kazdy chrtil hodiny... ale litat za takove ceny a jete s PPL... to uz je moc vokaty...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 19:20
SONP   
Jestli je to provozováno PPLkářem, tak je to zřejmě na hraně, poněvadž se to tváří jako klasická zážitkárna provozovaná za účelem zisku.

Ale jsou samozřejmě mnohem, ale mnohem horší případy kvazikomerčního nahánění hodin. Příkladem budiž nyní již neveřejný (provozovateli už zřejmě někdo potřebné vysvětlil) web www.dopravnipilot.cz

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:16
Flogger   
O nic takového samozřejmě nejde. Všechny akce Pilotem na zkoušku probíhají dle platných předpisů za účasti zkušeného instruktora s potřebnými licencemi, zcela oficiálně a profesionálně
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 23:21
Cirrus/Pindra
no a co to má sakra co dělat tady??
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:37
Tragédie v JRD
co se Ti nezda za cene? 4200 za hodinu a pul ve vzduchu, vcetne poplatku v letnanech a vodochodech ....

... teda pokud na to nenarazis "z druhe strany".. ze je to az podezrele levne
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:17
Koprik
Kluci už se tady k tomu vyjádřili, kdyžtak poprosím o aktivní létavce o upřesnění.Ten kdo ty "Piloty na zkoušku" pořádá je držitel pouhého PPL a za současné zpřísněné legislativy může vozit maximálně sebe, případně kamarády, známé a známé jejich známých (kteří mu můžou x nemusí přispět na úhradu nákladů), ale nesmí to v žádném případě provozovat jako byznys a vydělávat na tom!!!Myslím, že se tady několikrát řešila problematika "vyhlídkových fotoletů" a i to myslím musí lítat držitel CPL.Takže to vidím tak, že "organizátor" samozřejmě potřebuje nalítávat další hodiny,aby zvýšil svoji cenu na leteckém trhu a takto to vznešeně maskuje.Jak probíhá platba za ten let?Dostaneš účtenku?Platí z toho daně....otázek by se dala najít hromada...Ale na předchozí můžeš klidně zapomenout - mě napadla následující myšlenka!Když jsem aeroklubařil - plachtařil, tak jsem samozřejmě nevynechal jedinou příležitost, abych se mohl svést aeroklubovým motorovým letadlem.Naši motoroví piloti nebyli sobci, znali nás, věděli co od nás můžou čekat a Cessnu nebo Moravu nám plachtařům ve vzduchu ochotně půjčovali!ALE, protože měli taky rozum, zodpovědnost a pud sebezáchovy, tak start a přístání byli vždy v jejich režii!I Cesna se může sesypat....Kdežto tady organizátor nabízí "člověku z ulice", že si zaletí za peníze LIVE IFR přiblížení na LKVO????Buď je šílenec (že neznámému člověku takto půjčí letadlo), anebo prostě nemluví pravdu!Spousta lidí na AEROWEBU k tomu v diskusích měla připomínky - v jiných diskusích, protože ne ke každému tématu je diskuse povolena.......a tyto připomínky byli organizátorem vymazány.....
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:29
SONP   
JAR-FCL-1:
S přihlédnutím k jakýmkoliv jiným
podmínkám specifikovaným v předpisech JAR, práva
držitele PPL(A) umožňují vykonávat, ne však za úplatu,
funkci velícího pilota nebo druhého pilota kteréhokoliv
letounu nasazeného na neobchodní lety.

Klíče jsou tedy dva. Nesmí to být "za úplatu" a nesmí to být "obchodní let".

Čili co podle mě nemůže dělat pilot s PPL (příkladmo):
1. Někoho někam odvézt, přeletět letadlo nebo někoho vzít na vyhlídku a nechat za to zaplatit SOBĚ, v rámci svého podníkání nebo svého pracovního poměru.
2. Někoho někam odvézt, přeletět letadlo nebo někoho vzít na vyhlídku, sobě za to nenechat zaplatit, nicméně toto provést v rámci PODNIKÁNÍ NĚKOHO JINÉHO.

Takže jsou jasné případy, kdy nebude žádná pochyba o tom, že PPL to dělat nemůže. Ale pak jsou ty hraniční případy typu soukromé nalétávání hodin v rámci jakýchsi kvazivyhlídek, které se tváří jen jako "sdílení nákladů na let". A tady to můžeme vykládat že to lze i nelze, a rozsekne to teprve ÚCL (jeho rozhodovací praxi neznám)

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:45
Koprik
Vojto díky za pohled právníka a odborníka!Mě došla ještě jedna "maličkost" - pohled pojišťováka.Ač se "Pilot na zkoušku" provozuje na "havarijně" pojištěném letadle, buď jsou hoši málo poučení, anebo věří že jim se nikdy nic nestane....Kdyby náhodou došlo k nějaké nehodě (zaviněné pilotem na zkoušku) a bylo požadováno pojistné plnění,tak by to "na sebe" musel vzít někdo jiný na palubě....pokud by totiž organizátoři přiznali, že drahé letadlo rozbil někdo, kdo nemá žádný pilotní průkaz (nebo nemá dostatečnou kvalifikaci), pojišťovna by pánům radostně poděkovala a poslala je s požadavkem na pojistné plnění k šípku a pak rovnou k soudu))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:56
SONP   
To už asi zabíháme do detailů, neznám konkrétní pojistné podmínky.

Předpokládám ovšem, že v takovém případě sedí platící klient na pravém, nepilotním sedadle (nejde o výcvik), a tedy tím kdo takové letadlo rozbije je ten na levém sedadle. Také nepředpokládám, že by nechali klienta letadlo pilotovat na finále nebo při přiblížení.

Spíš si představuju, že při takovém zážitku klient plní spíše funkci "non flying" pilota, tzn. čte mapy, briefuje, říká kursy... Jestli by nechali řídit při přiblížení, tak to už by bylo nepochybně za hranicí.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:16
Koprik
Používajíc selského rozumu si myslím toto:
...řidičská analogie se pro jednoduchost přímo nabízí.....
1) Pokud účastník řidičského kurzu kategorie "B" (příslušný řidičák nemajíce) pojede během řidičského kurzu s certifikovaným řidičským instruktorem a během výcviku způsobí dopravní nehodu, OK, to se stát může, počítá se s tím a problém s pojišťovnou pravděpodobně nenastane (pokud je provozované auto příslušně pojištěno)
2) Pokud ale stejný člověk (bez řidičáku) pojede někam soukromě mimo řidičský kurz s týmž instruktorem, který ho nechá auto řídit (vědom si toho, že dotyčný za volantem nemá co dělat) a ten to byť havarijně pojištěné auto někde rozstřelí, případně ještě způsobí škodu jiné osobě, je to úplně o něčem jiném....
3) Nikdy neuvěřím tomu, že pojišťovna za drahý peníz pojistí drahé IFR letadlo s tím, že to majitel - provozovatel může za letu kdykoliv půjčit - eufemisticky řečeno "nějakýmu blbovi z Horní Dolní.....", mimo výcvik, který má v kapse třeba papíry na kombajn , nicméně jako na potvoru né na IFR Cessnu))
4)Ale koneckonců,ať už je to jak chce, jsem hlavně rád že snad ještě můžu vyjádřit slušně svůj nesouhlasný názor)) bez toho, abych s tím měl potíže))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:19
Koprik
...tady píšou"
"Budete plnit funkci pilota letounu letícího za podmínek IFR a vašim úkolem bude provést ILS přiblížení na dráhu 28 ve Vodochodech a přistát."
..předpokládám, že 3 právníci by na to měli aspoň 5 názorů......schválně nepíšou jakého pilota.......))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:27
SONP   
Já tomu prostě nevěřím, že fakticky to poletí ten klient. Ten se maximálně bude "lehce držet řízení", jako tomu je v TU-154 podle letové příručky.
Nikdo (a zkušený instruktor především) se nenechá zmrzačit nebo zabít při prvém přistání simptáka na beton...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:34
Koprik
....no a v tom případě "ojebali simptáka", páč mu za jeho poctivě vydělané peníze slibují něco o čem dopředu vědí, že nemůžou (ba ani nechtějí) splnit (jasný podvodný úmysl)!!!a on je pak může radostně zažalovat (že ho to nenechali roztřískat)).Kruci tohle vědět zamlada, tak jsem se dal na práva!Ať to dopadne jak to dopadne, pro právníka bude práce a snad i palmáre v každém případě))Řekni že se na to dívám správně.Nepotřebuješ náhodou brigádníka?Mám sice chlupatý nohy a fousy, ale piju pivo a hraju mariáš)))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:37
SONP   
Nebuď tak negativistický...
Simptákovi se to bude líbit, i když ho s tím nenechají třísknout...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 21:43
Koprik
...to mě samozřejmě napadlo v nadsázce).Nicméně když platím za jakoukoliv službu, tak nemám nikdy rád, když mi někdo slibuje nesplnitelné.Tady mi to tak připadá.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 23:56
Tragédie v JRD
ja nechapu, co v tom vidite za problem..

1) nevim, kde jsi vzal presvedceni, ze to dela nekdo s PPLkem, a ne s vyssi licenci .. ale budiz, mozna vis vic, nez my (na druhou stranu, verim floggerovi, ze tu nekeca)

2) vzdyt prece nejde o to trisknuti.. tady jde prece o priblizeni jako takove, cili ze zacnes pristrojove priblizeni ve spravnem bode, sklesas tak jak mas (at uz podle ILSu nebo podle tabulky vzdalenosti od DME apod. z prave sedacky, se zasahy instruktora v leve sedacce mi to prijde sice jako na hrane, ale v zasade ok...

prijde mi to trosku jako paleni carodejnic...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 11:48
Flogger   
opravdu nekeca, tezko bychom mohli celou akci delat, verejne propagovat, atd. aniz bychom to meli osetreny...

Souhlasim s temi carodejnicemi, Korprik tu z toho dela desnou bramboracku. Neni to potreba

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 20:57
Flogger   
Takže potřetí:
Všechny akce Pilotem na zkoušku probíhají dle platných předpisů za účasti zkušeného instruktora s potřebnými licencemi, zcela oficiálně a profesionálně včetně problematiky pojištění.

Oceňuji tvoji vytrvalost najít za každou cenu nějakou chybu O motivaci si nedělám iluze
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 12:00
FSPilot   
Jaké licence má ten "instruktor"? Koprik píše, že je pouhým držitelem PPL, což je blbost, pokud si říká instruktor
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:55
Lowmick   
instruktor muze mit PPL. To uz jsme tu pokud vim (zrovna my dva) resili.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 16:16
FSPilot   
Ale já netvrdím, že nemůže mít PPL, naopak instruktor, aby mohl být instruktor, tak musí mít PPL, nebo to snad jde i bez něj?
Moje myšlenka byla, že Koprik tu tlačí, že si někdo hraje na instruktora (tedy dle jeho reakcí jsem si myslel, že považuje toho dotyčného člověka za čistého soukromého pilota, který si k sobě do éra chce někoho vzít, aby mu zaplatil hodiny). Pokud má FI, tak je to ale úplně jiná kategorie Protože mít PPL nebo PPL/FI, popř. CPL je sakra rozdíl, ne?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:47
Flogger   
Instruktorem nazývám člověka, který dělá výcvik, učí piloty, čili je připraven zachránit let za jakékoliv situace. To, co tu píše Koprik jsou jeho doměnky, které si nikde neověřil a takhle to dopadá
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 16:21
FSPilot   
Tak bacha na slovíčka. Můžu ve škole nazývat profesorem učitele, který nemá ani doktorát jen proto, že někoho učí? Já vím, tohle se často tak říká na gymplech, ale i jinde, jenže Profesor je titul, který nemá jen tak někdo a tudíž nazývat např. Mgr. profesorem je dost nevhodné. Dotyčnému to možná udělá radost, ale někoho jiného, kdo ten titul má, se to možná může dotknout

Taktéž bych to viděl s vážně míněným oslovením instruktor u člověka, který na to nemá razítko. A obzvlášť v případě letectví, kde už nejde jen o slovíčkaření, ale může jít i o krk.

Pokud dotyčný má kvalifikaci instruktora a IR (nebo jestli na to, aby to moh učit musí mít instruktorské zkoušky na přístrojové létání - nevím), tak toto neber v potaz
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 18:46
Flogger   
ok, neberu v potaz
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:31
kuma   
No, to téhle oblasti jsem původně nechtěl zabřednout, ale když píšeš, že znáš kopříkovu motivaci...

pokud lze uvedený "IFR let na zkoušku" absolvovat v rámci výcviku - tedy v nějaké letecké škole či registrovaném zařízení, pak jde o první let praktického výcviku - a ten, jak známo, lze absolvovat až po absolvování cca 50% teorie a potvrzení ÚCL, že dotyčný žák smí začít létat. Takže tato eventualita nepřichází v úvahu, kdo by chtěl absolvovat kdoví kolik hodin kursu a testů, než si sveze jednou zadek do Vodochod, že...

Pokud nejde o výcvik, jde o let s další osobou na palubě. Na ten se dá dívat ze dvou hledisek - jednak kde kdo sedí - a pak jako co se let počítá.

Kde kdo sedí - pokud má "civil" koukat na budíky a představovat si, že jako řídí ledadlo usazen v ILS (atd.) pak by zřejmě měl sedět na levé sedačce. V tom případě je pro pilota velůicího jistě nutná kvalifikace PPI/FI, jinak by to nemohl kočírovat zprava.

Jak bude let zařazen - buď jde o "svezení" - let s další osobou na palubě je pro držitele PPI jistě zcela legální - pak nejde o komerci, let nebude vykázán jako "letecká práce", nebude uplatněn odpočet spotřební daně na LPH a očekává se, že se pilot s "vezeným" domluví na příspěvku na holé náklady letu, které by v takovém případě mohly být něco kolem 3800,- Kč plus mínus nějaká stovka. Pro takové svezení (nepíšu zatím půjčení řízení) je plně vyhovující kvalifikace PPL když pilot sedí vlevo a PPL/FI, když má sedět vpravo.

Pokud bude let evidován jako "letecké práce", pak lze žádat úplatu v komerční sazbě (náklady + přiměřený zisk, obvykle kolem 4 a půl až 5 tisíc za C-172), u některých organizací lze uplatnit úlevu na spotřební dani LPH - pro takový let je ale jasnou podmínkou kvalifikace pilota minimálně CPL (to když poletí vlevo, jinak pokud má letět z pravého sicu, musí k tomu mít ještě také FI - což je kvalifikace navíc, samotné CPL nestačí).

Specifickou otázkou, která stojí mimo diskutované oblasti kvalifikace, je "půjčení řízení" člověku z ulice. Pokud vím, tak toto nemá oporu v žádném předpisu. Nelze to srovnávat s "letem" na simulátoru, kde lze za berany posadit kohokoliv. I když se to ne vždy dodržuje (a to celosvětově), tak to prostě je, za berany smí vzít jen pilot nebo žák, jinak už nikdo.

Jak jsem psal, původně jsem do toho nechtěl šťourat. Kopříka v jeho šťourání nepodporuju. Ale když už jsi to sem postnul, měls počítat, že na takovém otázky budeš asi odpovídat - a sodpovědí "máme to ošetřené" - promiň, nevystačí ani mluvčí Západočeské univerzity.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 00:17
Flogger   
No vidíte to, kolik je dneska možností

Máme rok 2009, ne 1979
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:33
kuma   
Abno - a zapomněl jsem dodat, že by se asi čekalo, že takovou legraci bude vést někdo, kdo má kromě FI také IR. Když pro nic jiného, tak aby s jostotou věděl, co a jak to vlastně předvádí. Nic osobního, píšu rto obecně.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 00:05
Tragédie v JRD
No .. da se rict, ze v tom zadna uplata neni. davaji tam cenu 4200 za hodinu a pul na cessne 172 ... takze cena je na urovni nakladu . tudiz podminka "ne za uplatu" je tu splnena. takze podnikani bych tomu urcite nerikal.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 12:22
Balooo   
A ty 4200,- jsou co? To nejsou peníze?
Jinak pokud ten člověk má potřebnou FI licenci, letadlo je pojištěno na výcvik a probíhá to v rámci leteckého výcviku (firma, nebo živnost), tzn. dostanu normálně účtenku, tak je IMHO vše v pořádku. Nikdo neříká, že seznamovací let musí být přímý a za VMC.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 12:36
Tragédie v JRD
Jsou to penize. Ale tady se bavime o necem jinym. Litani za uplatu a za podil nakladu na letadlo. A v pripade te 172 je tech 4200 / 1.5h na urovni nakladu letadla. Takze nejde o litani za uplatu.

O licencich nemluvim - nejspis nikdo tu nevi , jakou ma ten clovek licenci, jen Koprik si (bez urazky) nekde vyfantaziroval, ze ma PPL ...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:30
SONP   
Takže když někdo nastaví cenu letu jen za náklady, tak to podle tebe není ani za úplatu ani obchodní let? Bavíme se teď obecně, ne o Floggerově příspěvku a tam inzerované službě.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:33
Tragédie v JRD
Mozna by se tam dalo diskutovat a vyhral by jsi. Ale vychazjme z obecne praxe, ktera se aplikuje, kdy si PPL-isti naletavaji hodiny za naklady a vozi kamarady, a kmarady kamardu a jejich kamarady.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:41
Balooo   
Ano, to je přesně rozdíl mezi tím, když svým soukromým autem vezu někoho ze Simvodky s kýblem mezi kolenama a třeba se domluvíme, že mi přispěje na ropu, a na druhé straně když si vylepím na letišti inzerát, že svezu kohokoliv do centra za tři stovky.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:16
Tragédie v JRD
Mam obavu, ze tady se asi zacyklime. Bo zakon neresi, kdy je to uz za uplatu a kdy ne. A kdyz by doslo na lamani chleba a podobny pripad se dostal k soudu (UCL , nebo ja nevim kam), tak by byli oba dva (jak pplista s kamaradem z péráku platicim naklady, tak ppplista s "kamaradem" chycenym na , rekneme letak pribliply na letisi), ve stejné pozici.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:28
orlík
Já bych to viděl "jednoduše". Obchodní let to je, pokud za něj:
1. vystavím daňový doklad
2. dám si do nákladů náklady spojené s tímto letem
3. musím na to mít nějaký živnosťák
4. nebo pokud to všechno výše uvedené má nějaká firma, která mě najme jako obchodního pilota

Pokud svezu člověka, kterýho neznám a řeknu mu, ať mi za ten let dá 3000. A ty se strčím do peněženky, obchodní let to není.
Pokud budu někde plakátkem "inzerovat" takový svezení, je to asi na úrovni toho, když vylepím inzerát na sloup, že levně prodám koťě do dobrých rukou. Problém z toho dělají někteří lidé, kteří pořád šťourají, jestli dotyčný něco smí, či nesmí.
Pokud se chce někdo nechat svézt letadlem, předpokládám, že se zajímá o to, kdo ho veze a požaduje řádný doklad o zaplacení a taky se vyptá na pojištění. Ovšem pokud je někdo dostatečně "odvážný", nechá se svézt třeba ultralightem zadarmo a zakoupí si hodnotný upomínkový předmět.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:42
kuma   
Nemáš tak docela pravdu. Jak píšeš v úvodu - to jo, s tím souhlas. Každý let musí být nějak vykázán, zapsán v deníku letů - a jsme u toho - pokud budeš vykazovat lety jako "leteckém práce" - plyne z toho něco výhod a spousta povinností - pak je vše O.K.

Pokud ale vykážeš let jako něco jiného (soukromý let, cvičný let...) pak je skutečně jen na tobě, kolik tio kdo šoupne do kapsičky od košile.

Pokud vykazuješ lety jako "soukromé", nastavuješ kapsičku (jako když prodáváš to kotě) - ale děláš to každou sobotu a neděli, tak jak se ti hlásí zákazníci na tvůj inzerát na internetu - riskuješ dvě návštěvy - jednak z ÚCL - za nelicencované letecké práce (jako kdybys prodával koťata z chovné farmy) - a druhak z finančáku - asi bys pak musel prokazovat, proč nevedeš účetnictví a jestli ti do kapsičky nedávaj nezdaněný příjem... To je jako kdybys postavil svou oktávku na štafl vedle taxíků, občas někoho jen tak svezl - ale ty přece taxislužbu neprovozuješ... Takvýhle podnikání na volný noze nese rizika....
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:47
SONP   
Moc pěkné příměry, pane doktore! Přesně sedí.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 19:59
orlík
No, ale snad jsem nenapsal nic, co by bylo v rozporu s tím, cos napsal ty. Samozřejmě, pokud se z toho udělá "pravidelná" činnost za účelem zisku, už je to proti zákonům. Stejně, jako když budu prodávat koťata bez živnosťáku, nebo provozovat taxi bez licence. Dělat to lze, takříkajíc "než ti na to přijdou".
Ale je to stejně diskuse v akademický rovině, protože na podnikání v ČR je zajímavější často možnost "dát si něco do nákladů", nežli vlastní zisk. A jakmile začne člověk něco takovýho dělat - musí založit živnost, k tomu musí mít najednou letadlo (i když třeba pronajatý)a tím se teprve spouští mašinérie, před níž není úniku = nelze to dělat bez všech papírů.
Pokud tedy budu pravidelně, každou neděli, vozit cizí lidi a ti mi přispějí, tvrdím, že o nic nejde. A pakliže by se třeba našel někdo, kdo by do toho štoural a došlo-li by na lámání chleba, troufám si tvrdit, že by vše bylo velmi sporné, tedy dokazování státní správy pilotovi, že se jedná o obchodní let - pokud je let vykázán, jako neobchodní - tedy nenárokuje žádné odpočty daní apod.(osobně, vezu-li někoho, ví předem, co to bude stát, a zdálo-li by se mu to moc - neletí, je to tedy věc dohody a nepředpokládá se spor, i když čert nikdy nespí, že)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 21:16
kuma   
Maslím, že takhle je to velmi blízko. Nicméně záleží na "příležitostnosti" toho vožení. měl jsem kamaráda pilota (dej mu pámbu věčný modrý nebe) kterej vždycky stál na verandě, měl tílko, aby vnikly jeho vždycky dobře vypracovaný bicepsy, vlnil s nima při zalioženejch rukách a se zářivým úsměvem každýmu příchozímu říkal "Takovej nádhernej den - nehcete se svízt v letadle?" - a jen málokdo tomu odolal. Samozřejmě, že mu pak dal "na benzin" - a nebylo to v záísadě nikdy víc, než kolik byla pro toho kámoše aeroklubová cena. Prostě se vozil a když někdo chtěl svízt, měl to zadara. Tomu stoprocentně nejde nic vytknout, to je jstě zcela legání a běžné.

Ale když si dáš inzerát "přijďte k nám na letiště, povozíme vás, cena je tolik a tolik" - tak i kdybys na to sehnal zákazníka jednou za měsíc, tak riskuješ, že to náhodnou kontrolou bude považováno za nelicencovanou leteckou práci...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:43
SONP   
Já si samozřejmě myslím, že tato praxe, pokud jsou to kamarádi a kamarádi kamarádů není proti ničemu. Kdy se to dostává na hranici - jsou případy, kdy se to začíná tvářit jako podnikání, byť to podnikání není (nejen že provozovatel takové služby nemá CPL, ale nemá ani povolení na provádění leteckých prací nebo letecké dopravy.

Mluvím zde o různých webech (jeden odkaz jsem sem dával), na kterých jsou za náklady nabízeny vyhlídky (v lepším případě), nebo dokonce jakýsi kvazivýcvik ("ukážeme si postupy při vysazení motoru a nácvik nouzového přistání"), ale má to už marketingovou formu - stránky, název, naplánované trasy, ceny, a provozuje se to s určitým cílem - "nalétání hodin za cizí peníze".

V těxchto případech je jen otázkou času, kdy se kvazizákazníkovi takového kvazipodnikatele s PPL udělá za letu špatně, a půjde se zeptat na ÚCL, zda je něco takového legální.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:49
Tragédie v JRD
Tak s tim se neda nesouhlasit.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:31
orlík
Nedá, ale je to, s prominutím na podobný bázi, jako když si někdo koupí starou Karosu a aniž by měl papíry a aniž by měl koncesi s ní začne provozovat cestovku. Prostě to je nelegální. A je to otázkou času "kdy mu na to přijdou".
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 16:26
FSPilot   
Není to komerční činnost, protože ty jako pilot na tom nevyděláš vůbec nic. Nalétané hodiny se neberou jako nějaký příjem (ostatně co si v obchodě za nalétané hodiny koupíš?). Pokud vykonáváš let s někým (je jedno s kým), tak je úplně jedno, kdo to platí. Jestli pasažér všechno nebo jen část a druhou část ty jako pilot nebo celé to platí pilot. Důležité je, že z toho finanční zisk pilot nemá žádný. Pokud by měl, už by se jednalo o komerční činnost. Dokud nemá, tak je to asi tak, jako když si půjčíš auto a vezeš třeba 3 další lidi a poskládáte se na benzín. Taky po tobě nikdo nebude chtít profesák.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 16:31
FSPilot   
Ještě doplním:

Jedná se o rekreační a sportovní létání dle § 77 leteckého zákona, kterým je stanoveno, že rekreačním a sportovním létáním se rozumí užívání letadla pro vlastní potřebu nebo potřebu jiných osob za účelem rekreace, osobní dopravy nebo sportu, které není které není uskutečňováno za účelem zisku. Takto lze užívat jen letadla do MTOW 5,7 t a s počtem sedadel pro cestující menším než 9.

Toto mám přímo z ÚCL.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 16:43
Balooo   
Hmmm, takže Sky Europe (R.I.P.) nebyla komerční činnost? A co si pane kolego představujete pod pojmem "komerční činnost"? Já znám živnostenský zákon a v něm správní delikt neoprávněné podnikání, případně trestný čin neoprávněného podnikání dle §118 trestního zákona, to je pro ty, co jedou ve velkém.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 16:47
FSPilot   
To, že Sky Europe nebyli schopni vygenerovat zisk je jejich problém. Podnikali však za účelem zisku (ikdyž účel nesplnili, záměr tu byl). Piloti byli placeni za to, že letí. Jak můžeš něco takového vůbec srovnávat? Pokud podnikám za účelem zisku (obohacení se), tak už to samo o sobě je podnikání a ne rekreace. Jestli svůj záměr naplním nebo ne je můj problém, ale na to, abych moh dělat činnost s tím záměrem musím něco splňovat. Pokud dělám činnost, jejímž zámerem NENÍ zisk (obohacení se) a ani se nehodlám obohacovat, tak to je podle tebe taky podnikání? Když ti někdo zaplatí benzín za to, že ho z hospody odvezeš dom svým autem, tak je z tebe podnikatel a tudíž musíš mít profesák, který něco stojí a tím pádem neoprávněně podnikáš? Zamysli se
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:00
Vita Zenisek
Podobnou diskusi jsme tu už nedávno měli. V tom paragrafu který jsi citoval se bohuže nedefinuje co je považováno za zisk. A zisk nemusí být vždy jen finanční příjem (např: jezdíš služebním autem pro soukromé účely? Je to bráno jako tvůj zisk a musíš za to zaplatit daň).


Takže když to poženu do krajnosti - to že z toho nemáš žádný peníze navrch, ale "jen" nalítaný hodiny ještě neznamená že to není zisk. Např. pro člověka lačnícího po CPL nebo vícemotorové kvalifikaci by se to za zisk dalo považovat. Minimálně za výhodu. A zisk každé výhody je u nás náležitě zdaněn. Daníš své zdarma získané hodiny?

Víťa

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:27
Tragédie v JRD
Hm. Jsi me predbehl.. svou reakci jsem smazl .. Takze jakoze jsi to vystihl presne.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:38
FSPilot   
Ano, prakticky zdaním, protože se nejedná o úplně čisté náklady, ale cena, kterou si stanoví provozovatel daného letadla, který z toho, co já nebo ten, kdo platí ten let odvádí DPH.
A kdybych bral zisk jako ty, tak to by se mělo danit i to, že dýchám, protože z toho mám zisk - žiju, žejo... Nebo jiný blbý příklad - chceš jezdit autobusem a čerstvě si uděláš řidičák. Nemáš auto, ale chceš jezdit. Tak si to auto půjčíš a třeba svezeš někoho a podělíte se o náklady na benzín. Z toho by se taky měly odvádět daně? Ono je to trošku o zdravém rozumu
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:58
kuma   
Zas trochu vedle. Jak píšeš, že DPH odvádí ten, kdo let platí, tak už nejsi koncový spotřebitel a jde o letecké práce - se vším všudy - i s případnou půlmilionovou pokuou od ÚCL...

Není to o zdravém rozumu, ale o znalosti předpisů, které už jsou a předpokládá se, že se s nimi seznámíš, než začneš nějaké takové podniky. I když je neznáš tak platí - a riskuješm, že revize a pokuta přiletí z čistého nebe...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 20:34
FSPilot   
Jsem koncový spotřebitel A když jsem napsal s konkrétním dotazem přímo na ÚCL, tak mi bylo odpovězeno, viz výše, že se tímto nedopouštím žádného přestupku a vše je v pořádku
Zas to přirovnám k něčemu, s čím jsem se v praxi setkal

Inzerát na dojíždění do školy za příspěvek na benzín - jinak řečeno, někdo má k dispozici auto a má volná místa a nabídne těm, kteří bydlí v jeho okolí, že se můžou svézt za část nákladů (palivo). Na tohle taky potřebuje dotyčný profesák a zkoušky na taxikáře, aby takhle někoho moh svézt?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 20:44
Tragédie v JRD
proc nekam porad tahas nejakyho taxikare? na to, aby jsi mohl (komercne) vozit lidi po meste, zadnyho taxikare nepotrebujes... staci ti mit papiry na dopravu osob - smluvni autodoprava (a to NEMA s taxi nic spolecneho).

ale k veci - pokud za to beres penize a delas to pravidelne, tak by jsi to mel delat s prislusnym papirem a mit to zlegalizovane. i kdyz beres penize na urovni nakladu. krom toho by jsií mel mit i prislusne pojistene auto (bud si jisty, ze pri nehode, pokud by se pojistovna domakla, ze jsi z toho udelal "taxi" a vozis tim takhle lidi - i kdyz za cenu nakladu, a budes mit beznou pojistku "vozidlo pro soukrome pouziti", tak te posle do haje).

v podstate ten priklad, co zminujes, je analogie toho, co psal dole orlik - kdyz to dela jednou tejdne, ze nekloho nekam veme, tak v tom nevidi problem.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 20:54
FSPilot   
No, už je pokročilejší doba a spím tu u toho, ale co s tím má co dělat perioda, jak často to děláš? to jako když budu v autobuse vozit lidi jednou za půl roku, tak na to papír nepotřebuju a pokud to budu dělat každý den, tak jo? Co je to za hovadina?
reaguju na "kdyz to dela jednou tejdne, ze nekloho nekam veme, tak v tom nevidi problem."

Podle mého názoru to berem úplně z opačné strany. Mě jde o tu věc, jako o činnost, kterou provádí, ne jak často to dělá. V tom prakticky rozdíl není (aspoň já ho nevidím).
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 21:11
Tragédie v JRD
No. Soustavnost cinnosti v tom hraje vyznamnou roli. Je to primo soucast definicie toho, kdo je "podnikatel" (at uz fyzicka, nebo pravnicka osoba).

Takze k tvemu prikladu - pokud jednou za pul roku nejakym autobusem (pronajatym, vlastnim ) odvezes nejakou grupu nekam, tak k tomu potrebujes opravdeu jen ridicak (a eventualne nasledne zdanit, pokud ti z toho vznikne nejaky zisk).

pokud ale budes takovouto cinnost provozovat soustavne, tak uz jsi z pohledu zakona podnikatel (v tomto pripade nejspise fyzicka osoba - tudiz zivnostnik), a mel by jsi mit prislusne papiry (zivnostensky list apod).
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 09:32
FSPilot   
To jsou mi věci A ziskem se tedy uvažuje finanční přínos nad rámec nákladů na provoz vozidla, je to tak?

A je někde stanovena hranice, že při provádění takové činnosti nad tuto hranici (tzn. častěji) už je člověk považován za podnikatele a pod tuto hranici ještě ne? To by mě docela zajímalo.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 10:13
kuma   
Zeptej se na finančáku. Tahle tvoje otázka mi přijde dost naivní. Prostě někdo to zkouší a někdo by do toho nešel. První je nezdaněnej příjem, pokud si ho budeš hlídat, O.K. Ale pokud je příležitost, nic neeviduješ, jen nastavuješ kapsičku, tak nikdo nevydrží tu částku nepřekročit - a jsi v tom. Samozřejmě, dokud na tebe nikdo neukáže prstem, o nic nejde. Nevýhodou je, že o letech píšeš podstatně přísnější evidenci, než v případě jízd autem. Takže je to ještě o kus složitější. Jestli ti to přijde jednoduchý, zase OK. Kdo ale někdy jednal s finančákem na podobná témata (a bohužel meze a hranice jsou velmi ohebné a vždy záleží na tom, v jakých podmínkách a s kým jednáš), tak ti potvrdí, že takové furiantství se občas nevyplácí.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 10:46
FSPilot   
Ale furiantství... sakra, to nikdo nebere v potaz, že jsem se ptal přímo na ÚCL a přímo z ÚCL, tzn. ti, kteří by ty problémy měli dělat (aspoň předpokládám), mi došla odpověď viz http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328375&lan=0 ?
Mě spíš příjde jako furiantství to vaše hledání všemožných hovadin (viz např. debata na téma, co je to zisk a že to nemusí být jen finanční záležitost) pro odůvodnění, že to je nelegální apod.
Ptal jsem se na ÚCL přímo na svou konkrétní situaci a bylo mi přímo a konkrétně odpovězeno, že se tímto žádného pochybení nedopouštím, takže jsem v klidu. (Tímto i chválím ÚCL za rychlou a kvalitní odpověď, což u úřadů nebývá zvykem)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 10:58
Tragédie v JRD
Ty jsi sem zacal tahat primery jako ridic autobusu ... a na ten UCL nema vliv.

ale k veci - UCl ti na to dal "posudek" jen z pohledu letecke autority. Cili zdali to neodporuje nekteremu z leteckych predpisu a neni to proti licenci. Ale to nijak nesouvisi s pohledem zivnostaku/financaku a podobnych veci. A v pripade, ze by jsi to provozoval pravidelne a soustavne, tak by po tobe mohl financak/zivnostak chtit trosku vic (zivnostak atd). a v tu chvili ti (rekl bych) prestane PPL stacit, protoze zacnes tu cinnost provozovat jako firma/zivnostnik a potrebujes minimalne obchodniho pilota.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 12:57
Balooo   
Tady furt řešíme něco, o čem prd víme. A to je definice té hranice, se kterou by ÚCL, finančnák, nebo někdo takový přišel a zaklepal na dveře.
Máš PPL, tak můžeš rekreovat, sportovat, případně osobně dopravovat. Nesmíš se s tím živit. Když vozíš kámoše a platí ti to, co dáváš provozovateli, a i kdyby ti nechali něco navíc - tak to je ok, po tom nikdo nejde. Pokud ale pověsíš inzerát jako PAN Dopravní Pilot, tak už to je asi za hranou. Jak je ale přesně definovaná, to tady nikdo neví a proto takovej baobab. Každej se na to dívá z tý druhý strany hranice. Jestli se někdo nudí, může napsat takový dotaz na UCL, případně na FÚ.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 13:14
FSPilot   
Znova opakuju, já jsem takový dotaz na ÚCL dával (pro jistotu ještě jednou, TENTO DOTAZ JSEM NA ÚCL DÁVAL) a už jsem to 2x v příspěvcích zmiňoval, jak mi bylo zodpovězeno a že tím nijak neporušuju zákon. Na finančák se klidně zajdu zeptat, co oni na to, ale nemyslím si, že bude nějaký problém. Myslím, že se to tady řeší s právy občas podobně jako na IVAO s ARAIGem. Reálnější než reál, neboli v tomto případě předpisovější, než dávají předpisy...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 14:04
Balooo   
Ivo,
my si rozumíme, jenom si to nějak nechceme přiznat. Já nevidím problém, když někoho svezeš a on ti to zaplatí. Porekreujete, zacestujete, holky, pivo, a tak. No problem. Pokud ti kámoši zaplatí 200 hodin, můžeme ti pouze závidět. Pokud ale máš inzeráty po internetu, že za x.xxx,- Kč na hodinu svezeš kohokoliv v agroplánu C-172, nebo nabízíš Pilota na zkoušku, to znamená, že někomu vrazíš ten volant do ruky, tak už to považuju za činnost, která je za hranicí oné rekreace / sportu a cestování. Případně nám pošli i ten dotaz, ať víme, na co vlastě náš protiletecký úřad reagoval.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 19:54
FSPilot   
Pozor, teď se ukazuje, že tady pleteš (a nejen ty) jabka a banány Nikdy nikomu nenabízím (ani jsem to nikde nepsal) nic víc, než svezení, tzn. že tam bude sedět třeba s foťákem a kochat se. Cizímu člověku bych ani neměl odvahu půjčit řízení, nejsem magor, ikdyž během letu se toho moc pokazit nedá, ale přece!
Inzerát na netu není podle toho vyjádření z ÚCL problém. Ptal jsem se konkrétně na to, jestli můžu nabídnout např. formou inzerátu tuhletu záležitost,kde bude uvedená cena, kterou si účtuje provozovatel letadla a mě tak nic z těch financí nepříjde, tudíž jen svezu lidi, kteří zaplatí náklady na daný let. A to je nekomerční činnost, kterou provádět s PPL můžu.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 20:36
Flogger   
přesně tak, za náklady s PPL lítat můžeš
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 13:30
Koprik
......problem je na ktery FU (pokud by to fakt nekdo vzal vazne)))), protoze kazdy FU by rozhodl jinak))A to neni vtip, ale nazory ruznych FU se v praxi fakt neshoduji.Je to sice divny, ale je to tak.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 13:52
Premek
Petre, dovolil bych si Te doplnit - nazor jednotlivych uredniku na stejne FU se muze ruznit (a casto ruzni)... ( Proto byva jedina koser cesta nechat si zaslat stanovisko ministerstva financi, ktere je potom vetsinou argumnentem i pro urednika FU.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 13:57
Koprik
...az tak jsem to nedomyslel.Ale co cekat, kdyz i rozhodnuti Ustavniho soudu ceske soudy nizsi instance ignoruji.....(((To je fakt bordel!
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 14:36
orlík
Bohužel, pánové máte pravdu, a bohužel Přemku máš ji jen částečně - malý OT příklad: psal jsem před časem na ministerstvo, aby mi vysvětlili, jak je to s nutností používat tachografy u souprav vozidel nad 3,5 t (vím je to silně OT, ale pro ilustraci - týká se to např. SUV s vlekem) a odpověď ministerstva zněla, že se DOMNÍVAJÍ, že... a že se mám zeptat na místně příslušném odboru úřadu!!! Jak jsem klidný člověk, tak jsem zuřil.

Návrat k tématu: v námi diskutovaném nejde ani tolik o stanovisko UCL, ale opravdu především o stanovisko berňáku a živnosťáku. Oba úřady by v tom však tápaly.
UCL bude lety považovat za obchodní až v okamžiku kdy na ně budou předmětem podnikání (zjednodušeně řečeno). Toť můj skromný názor, podepřený praxí z jiných oborů.

Tedy příkladem budiž, ona oblíbená autodoprava - budu-li mít třeba Avii napsanou na mé jméno a nebudu mít vůbec žádnej živnostenskej list. V neděli odvezu sousedovi cihly a on mi zaplatí naftu a přidá mi pětikilo na pivo. Vše je OK. Soused bude stavět rok, a já mu takto budu pomáhat každej víkend. Furt pohoda. Pokud, ale se mi bude zdát, že bych se tím mohl živit - abych si dal do nákladů onu naftu, gumy, údržbu... Pak si vyřídím živnost. A rázem potřebuju českej superřidičák = profesní průkaz = "analogie" CPL v lítání. Tedy, když mě chytnou policajti v neděli se sousedovejma cihlama, a vidějí, že avie je moje, stačí jim moje "C". Pokud mě chytnou a uvidí, že Avie je napsaná na "Orlík IČO....", rázem budou chtít vidět profesák, kolečko, koncesi.....
A v lítání toto až pak začně zajímat UCL. Až v okamžiku, kdy za let vystavíte daňový doklad, až v okamžiku, kdy máte živnost na nějaký lítání! Proto FS pilot nemoh dostat jinou odpověď od UCL než dostal, ale jistě by dostal jinou od berňáku.
Nicméně jak říkám, děláme z komára velblouda. Koneckonců, proč bych nemoh někomu při rekreačním svezení ) říct, ať si chytne knipl a zkusí si být na chvíli pilotem. Je pak na osobní statečnosti velitele letadla, jestli mu taky bude předvádět "ztrátu výkonu motoru a výběr vhodné plochy".

Osobně, když někoho vezu, zásadně se vyvarovávám jakýchkoliv alotrií, už jen proto, že je-li to poprvé, většina lidí se opravdu docela bojí a je potřeba, aby na let a pilota vzpomínali hezky a ne jako "na toho debila, co s nima lítal nahoru, dolu, až mi bylo zle".
(Mimochodem, proč myslíte, že nelze létat vyhlídkové lety, ale fotolety jsou ok?? Protože ve státní správě se vše dá zařídit vhodnou volbou slov!).
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 15:07
Koprik
...no rekl bych ze se spouste lidi rozsvitilo pred nedavnem, kdyz se vyjevilo, jak jsou zvlast plzensti pravnici genialni....a kde vsude jsou rozlezli((Do te doby jsem si rikl, proc????Ted uz to vim.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 16:20
Tragédie v JRD
Rekl bych, ze uz je to ponekud trapne.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 15:09
Koprik
... na ten Tvuj zmineny pripad, ze se na ministerstvu domnivaji:
Myslim, ze by zabralo, kdybys pozadal prislusneho urednika, aby ti to stanovisko s tim "DOMNIVAME SE" dal pisemne s prislusnym razitkem......)))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 15:15
Premek
No, ja mam strach, ze na tom dopise "domnivame se" razitko i podpis vesele bylo, ale to asi nema cenu resit, protoze to uz je na veliky nas*ani. Jak je mozny, ze ministerstvo vyda stanovisko domnivame se?!?!?! Myslim, ze srovnani s plzenskou gross-akademii je dost trefne... A to jen potvrzuje, ze cim vyssi moc stat/unie ma, tim vic debilu se na tom zivi... Takhle totiz jednou dopadne kazda regulace... To je hnus velebnosti... )
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 17:17
Už přistávám?
Domníváme se je tam z toho důvodu, že rozhodnutí státních orgánů zásadně podléhají soudnímu přezkumu. Pokud se ti nelíbí rozhodnutí třeba finančního úřadu, máš možnost žalovat jeho vady. Konečný výklad zákona podává nakonec vždy soud (tedy ani berňáky, ani ministerstvo) a pokud jde o zásadní otázky, které nejsou vyřešené, nezřídka se věc dostane až k Nejvyššímu správnímu soudu, který problém rozsekne.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 15:10
kuma   
No, zas jsem to nevydržel a na to blbý tlačítko "odpovědět" kliknul...

To je hezký, co ti odpověděli z ÚCL, to jsme tu všichni četli - ale celkem podstatný (kromě toho, co píše dole orlík, páč já to vidím stejně) je NA CO SES VLASTNĚ PTAL - protože 1) odpověď ÚCL je obecně správně, ale neodpovídá zcela tomu, co se tady řeší 2) odpověď vytržená od otázky nemůže být argument, pokud z odpovědi není zcelas zřejmé, že se týká tématu diskuse...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 20:03
FSPilot   
Nevím, jestli je to slušné, ale pro váš klid právníci kopíruju maily (otázku a odpověď):

Vážení,
obracím se na Vás s prosbou o radu.

Jsem držitelem průkazu PPL(A) a současně studuji VŠ.
Vzhledem k finanční náročnosti tohoto oboru a nutnosti náletu hodin pro pokračovací výcvik uvažuji o možnosti provádění letů s úhradou nákladů cizí osobou.
Chtěl bych tuto možnost nabídnout veřejnosti např. inzerátem jako nekomerční činnost, pouze za úhradu nákladů.

Prosím o sdělení, zda je to legislavitně možné.

Děkuji Vám za odpověď.

Ivo Pořický


Odpověď

Vážený pane,
Pokud budete lety provádět popsaným způsobem, tak se podle mého názoru nedopustíte žádného pochybení. Jednalo by se o rekreační a sportovní létání dle § 77 leteckého zákona, kterým je stanoveno, že rekreačním a sportovním létáním se rozumí užívání letadla pro vlastní potřebu nebo potřebu jiných osob za účelem rekreace, osobní dopravy nebo sportu, které není uskutečňováno za účelem zisku. Neuvádíte o jaké letadlo by se jednalo, ale takto lze užívat jen letadla do MTOW 5,7 t a s počtem sedadel pro cestující menším než 9.


Nevím, proč mám pocit ze všech těch reakcí, že někteří v tomto sežrali šalamounovo... však víte co a všechno ví líp
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 21:45
kuma   
Nepiš nic o hovnech, pokud neznáš příběh o tom, jak se Ivan a Ilja Muromec stali přáteli.

Citátem korespondence dokládáš, že se tvůj dotaz týká jen jedné zcela přesně vymezené situace, proti které tady neříkal a neměl skutečně nikdo nic - a to ani nikdo zatím nepotřeboval psát na ÚCL. Je hezké, že sis to tam nechal potvrdit a ještě hezčí, že ses s námi o to podělil. Bohužel to je asi tak vše, co se z toho dá vyvodit, nic ve zlém.

(...no, ano. Pohovořili jsme spolu, i poobědvali. Ale že bychom byli přátelé??..)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 21:54
FSPilot   
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328342&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328345&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328348&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328380&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328395&lan=0

Mám pokračovat? Já myslím, že stačí a uzavřem tuhle debatu o ničem, kdy se pře někdo, kdo ani neví pořádně o čem je řeč a někdo, kdo to má "úředně potvrzeno"
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 22:00
Tragédie v JRD
tak pak ale nevím, kdo je ten, kdo to ma uredne overeno. protoze ten, kdo ani nevi, o cem je rec, jsi ty...

tak znovu a jeste jednou - jedine, co ti ten urad potvrdil, tak to, ze pokud nekoho budes vozit na PPL, tak to neni proti licenci a leteckym predpisum. neposuzuje ale cely problem z pohledu dalsich uradu, ktere se pro zmenu nezajimaji o to, zda-li mas spravnou licenci.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 23:29
SONP   
Ivo,

já jsem rád, že někdo vnesl jasno do toho, zda je (i inzerované) sdílení nákladů na let v souladu s právy pilota s PPL. Přiznám se, že bych od ÚCL čekal spíš tvrdší výklady, ale buďme rádi, že v tomto případě ÚCL není tak "protiletecký", jak se o něm někdy říkává.

Ale ostatní diskutující mají pravdu v tom, že to není jediný rozměr. Problém je právě v té soustavnosti takového sdílení,a inzerce má tady spíš ten důsledek, že je pravděpodobnější, že se o něčem takovém dozvědí živnostenské nebo finanční orgány.

Poměrně pěkný náznak byl ten s občasným vozením lidí za příspěvek na benzín a úvahou, kdy se ještě jedná o občanskou výpomoc, a kdy už jen o černou taxíkařinu. Ta hranice je poměrně rozplizlá, nezřetelná a nikdo ti ji přesně nenakreslí - ostatně proto se tady o tom již dva dny vede poměrně intensivní diskuse.

Dokážu si ale představit, že živnostenský úřad ti bude vytýkat, že už vlastně podnikáš, byť zatím nevyděláváš protože si prostřednictvím (zatím) nízké ceny služby na úrovni nákladů připravuješ půdu (nálet pro CPL) pro to, abys přešel již na ziskové podnikání. A bude tvrdit, že už na toto, i když zatím nevyděláváš a máš ceny na úrovni nákladů, bys měl mít živnostenské oprávnění. To ty ale mít nemůžeš, protože nemáš CPL, které bys potřeboval k létání v rámci živnosti.

Já jsem přesvědčen o tom, že když si uděláš stránky o možnosti sdílení nákladů na let, tam budeš mít ceník, budeš to provozovat pravidelně, pak se jedná o určitý druh obcházení zákona. Je v takovém případě otázka, zda jen využíváš nedokonalosti úpravy a postupuješ tzv. praeter legem (neboli vedle zákona, ale nikoliv proti), a nebo contra legem (tzn. simuluješ úmyslně nekomerční létání, i když to prakticky vykazuje znaky komerce - soustavnost a v dlouhodobém měřítku výdělečný cíl pro provozovatele). A právě proto, jak je vidět i ze zdejší diskuse, že se na tom řada informovaných lidí už delší dobu neshodne, tu není jisté, které závěry zvolí v daném případě správní orgány a případně soudy.

Ve finále je proto na každém, kdo něco takového provozuje, aby zvážil zda do tohoto nejistého rizika jde a zda se mu vyplatí případné komplikace. Pokud by ses mě zeptal na právní názor, já bych neměl problém s se sdílením nákladů na let v širším okruhu známých, ale vyhnul bych se inzerci, která ti přinese cizí lidi. A lidi, jak známo jsou potvory, a nikdy nevíš kdo si bude kde stěžovat a co z toho vzejde.

Třeba já bych do toho nešel. Vypadá to, že nejsem sám. Zjevně jsou i letci, kteří se toho nebojí. Možná mají pravdu oni, ale já prostě takové riziko nepříjímám a nikdy bych ani ostatním toto nedoporučil.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 00:25
FSPilot   
Jde především o to, že drtivá většina zde diskutujících nemá ani nejmenší představu, jak to v praxi vypadá. Jen pro představu:

- myslíš si, že máš tolik známých, že ti zajistí oněch cca 150hod náletu? Nenech se vysmát. Kdybys měl vézt každého známého, tak poletí max. tak jednou a 150 takových známých asi nemá nikdo, resp. beru-li v potaz ty, kteří by byli ochotní do toho jít a ty peníze do toho dát.
- protože jsme národ český, tzn. škudlící, tak protože je něco od známého, budeš platit x tisíc za to, že se necháš svézt? Ani nápad... kdekdo ze známých mi to tvrdil, ale když mělo dojít na věc, tak se divili, že hodina výjde na x tisíc a ne 2-3 stovky...
- máš (v podstatě všichni zde diskutující odborníci) vůbec představu, kolik lidí za jakou časovou jednotku na takový inzerát odpoví? Kdyby jo, tak tu nekidáte takové hovadiny Jen pro info, za posledního půl roku to byli celí 2 lidé, kterýžto jeden se zřejmě zalekl ceny a tak už se neozval a jeden prožil ke své spokojenosti příjemný zážitek.

Takže tady se opravdu o nějaké pravidelnosti nebo něčem takovém nedá hovořit ani náhodou. Tím chci poukázat na zde moudré znalce předpisů, kteří nedávno v diskuzi o pravidlech silničního provozu zase drbali mě, že sice předpisy mě v autoškole naučili nějak, ale pojem o praxi nemám žádný. Mám na to nějaký názor, ale teď to můžu přesně otočit. V zákoně apod. se někteří očividně vyznají (ikdyž pochybuju, že ho znají tak dobře, jak se jeví, že tomu tak je), ale jak to v praxi vypadá si ani nedovedou představit.

PS: musím se bránit, když si jsem jistý, že mám konečně pravdu a mám to podloženo a to si nenechám jen tak vzít
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 08:41
SONP   
Ad Tvé PS:
Já přece netvrdím, že nemáš pravdu. Jen jsem chtěl veřejně zvážit všechna rizika pro případ, že ji nemáš, poněvadž v obodobným hraničních případech ve výkladu zákona tato jistota prostě není, i kdybys měl v ruce dobrozdání ÚCL a vybraných pěti finančních úřadů. Pokud bys měl v ruce rozsudek Nejvyššího správního soudu, nebo Ústavního soudu, tak mlčím. Pokud ho nemáš, svou pravdou si opravdu nebuď jist na 100%.

Ten důvod k opatrnosti spočívá v tom, že v případě, že tě někdo z tvých kvazizákazníků napráší, o tobě taky nemusí rozhodovat ten úředník, který ti dobrozdání poskytl. Může rozhodovat nějaký referent, který toho "Tvého" ouřadu prostě nemá rád. A na odvolacím orgánu narazíš na někoho podobného a už máš problém.

Co tím chci říct je to, že pokud se pohybuješ v takovéhle doposud nejasné situaci, je vždycky opatrnost na místě.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 11:50
Už přistávám?
Pardon, že do toho ještě šťourám, ale jaká je odpověď na jednu z prvních otázek? Existuje nějaká situace, kdy kvalifikovaný pilot, řekněme instruktor, může půjčit řízení někomu, kdo nemá průkaz pilota-žáka, tedy například ani nemá zdravotní prohlídku?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 15:17
Koprik
Ležím smíchy pod stolem kolego!Na to jsem, se ptal už asi předevčírem, viz. tyto příspěvky, nicméně hromada místních borců se na mě vrhla jako smečka s tím, že do toho moc šťourám....)

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328270&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328288&lan=0
A i další si roho všimli:
viz. předposlední odstavec...)
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=328388&lan=0
Jinak na to nikdo neodpověděl jinak, než vágním prohlášením, že je to "OŠETŘENO", čímž už nepotřebuji vědět nic dalšího))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 21:17
Flogger   
Ano
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 00:27
kuma   
Absolut. Howgh.

(A pro latiníky: tacet.)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 13:59
orlík
Teda, už jsem sem psát nechtěl, ale když to vidím - dovolím si opět upozornit, na kouzelnou formulku ve vyjádření státního úředníka :
"podle mého názoru"!!! To je zase alibismus! Snad by tam měla být citace zákona a příslušného paragrafu, nebo ne??. Toto je prakticky bezcenný kus papíru. Jakkoli to vidím stejně a v podstatě úředníka za praktický výklad chválím, ze formální, resp. jeho opatrnost bych ho prohodil oknem.
Kdyby totiž došlo na lámání chleba, tak takové vyjádření je na úrovni toho mýho od ministerstva "domníváme se, že..." Mě nezajímá, že konečný výklad zákona dělá soud. To je přece blbost, v běžném životě nelze čekat měsíce na stanovisko soudu. Státní úředník, který má notabene na starosti jednu jedinou část státní správy a často podle jediného zákona, musí tento znát a podat informaci o tom jak to je! (v ideálním světě)...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 18:15
Tragédie v JRD
No .. ono to s tou citaci konkretniho paragrafu vypada jednoduse, ale neni. Ony se totiz daji konkretni paragrafy ruzne vykladat, a ministerstvo neni tim, kdo rozhoduje, jaky vyklad se pouzije. tudiz, je to nazor (výklad) daneho urednika/uradu/ministerstva. Ten se ale muze lisit od vykladu, jaky pouzije soud. Takze, dle meho velmi skromneho nazoru, ten urednik nemuze tvrdit, ze to tak je (snad krome pripadu, kde uz doslo k nejakemu soudnimu rizeni a soud pouzil / urcil konkretni vyklad). Ale to uz nejspis upresni znalejsi

Takze, ano, je to alibismus, ale myslim, ze zcela pochopitelny.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 20:02
orlík
Ano logicky máš pravdu, jenže pokud ten dotyčný úřad, který vykonává státní správu formuluje své požadavky se slovy "podle mého názoru apod...." je to špatně. Protože tento úřad tě pak bude kontrolovat. A jak se ti bude líbit třeba policejní kontrola na silnici, kde by ti policajt řek "podle mého názoru byste měl jet pomaleji, tak to bude za 3 body a za 2000." Sice bysme se měli vystříhat politických poznámek, ale zákon, který potřebuje nějaký výklad není zákon, ale regulérní zmetek.
Pokud úředník vykonává restriktivní opatření, cituje velmi přesně příslušné zákony, ne tak, pokud chce daňový poplatník poradit. A to vidím, jako velmi špatné. A třeba právě v tomto případě - jestli můžu s PPL vozit pravidelně cizí lidi, musí mít úřad 100% jasno.
Jinak jsem se ptal odbornice na daně (auditorky) a potvrdila mi můj názor, že dokud nevystavíš daňový doklad, resp. nemáš živnost, nejedná se z hlediska zákona o podnikání. Tedy do absurdity dotaženo, můžeš s ppl nebo třeba i s ultralightem vozit lidi, třeba i odněkud někam, a pokud ti platějí to co chceš, státní správa to neřeší. Dalo by se říct, že tady funguje ona "neviditelná ruka trhu" - pokud někdo bude chtít letět za účelem přepravy, patrně to bude člověk, který bude na let vyžadovat daňový doklad.
Pokud budeš vozit lidi, aby si zkusili, jaký to je při IFR a žádný doklad chtít nebudou, je to jejich věc a lze letět klíďo píďo s oním PPL. Ovšem rozumný člověk se optá např. na pojištění - a tu může vzniknout problém. Ostatně je to sice už pár let, ale, tuším v Letňanech, se sesypal ultralight s "pasažérem" na vyhlídce. A vdova pak soudně vymáhala odškodnění. Jak to dopadlo, netuším, ale narazilo se na to, jak to, že letěl ultralightem vyhlídku.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   24. 10. 2009 / 20:17
Koprik
Jen kratičká poznámka - alibismus úředníkům vládne.Pokud je na oficiálním papíru s razítkem ÚCL opravdu napsáno "dle mého názoru", tak by měl úředník okamžitě dostat padáka.Úřad sice tvoří úředníci, ale pokud takovýto papír je úřadem vydán, musí buď dát na dotaz jednoznačné stanovisko, nebo vůbec nesmí vzniknout, protože ten dotyčný úředník vystupuje jménem toho úřadu.Ještě připomenu, že úřad je námi placen nejen pro vykonávání dozoru, ale taky pro to, aby nám poradil.Bohužel u nás z mnoha důvodů jsou různé úřady spíše represivními orgány.Bohužel.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 18:04
MaPa   
Se spravnim deliktem podle zivnostenskyho zakona bys neuspel. Schvalne jestli prijdes na to proc.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 18:49
Balooo   
Co já vím, právníci a finančáci mě vždycky oškubali dřív, než jsem řekl "e?".
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:35
Koprik
Tragede, ja jsem si nic nevyfantaziroval, ani nikoho nechci urazet.Treba se pletu, ale vychazim z nasledujiciho!Clovek, ktery je pod tim IFR pilotem na zkousku podepsany (a dava na sebe kontakt) je drzitelem pouze PPL - sam to o sobe pise na AEROWEBu.Jasne nemusi to znamenat, ze to nutne poleti on, ale vychazim z nasledujici marketingove logiky:
Pokud tim instruktorem je pan PILOT s velkym "P", s velkymi zkusenostmi a naletem, treba i akrobaticky reprezentant (poradat neco podobneho ja - vrazim tam jeho jmeno a strucne letecke CV a dalsi propagace neni potreba. Urcite se takovy clovek nema zac stydet!* Me ale hlavne zarazila nasledujici veta - opakuji se a omlouvam se za to:
"Budete plnit funkci pilota letounu letícího za podmínek IFR a vašim úkolem bude provést ILS přiblížení na dráhu 28 a přistát" z nasledujiciho odkazu:
http://www.aeroweb.cz/Chci_byt_pilotem/default.asp?inc=IFR_pilotem_na_zkousku
u podobnych akci inzerovanych AEROWEBEM uz je ale jen:
"Poletíme a vy budete plnit funkci 2. pilota" viz. odkaz:
http://www.pilotemnazkousku.cz/, kde to vypada fakt jako zazitkova agentura....

*A jeste k tem jmenum!Kdysi jsem letel na dovcu s TVS a kapitanem byl Petr Jirmus.Kdyz kracel smerem k letadlu kolem kastanu, tak byl samozrejme poznan.Muzi ztichli a zeny obdivne hledeli.Myslim, ze i ti, kteri maji z litani strach se tehdy citili naprosto bezpecne, protoze vedeli, ze s nimi poleti mistr sveta i Evropy v letecke akrobacii.A ero v rukach takovyho kapitana proste spadnout nemuze!
**A kdyz mrknes sem do sekce "tisice dekovnych dopis zasilaji - neco jako volejte rediteli":
http://www.aeroweb.cz/Chci_byt_pilotem/default.asp?inc=terminy,
tak skoro vsechny zacinajiEKUJI MARTINE - to je ten majitel PPL,
NAPRIKLAD:
"Ahoj Martine,
děkuji, že jsi mi umožnil si let vyzkoušet, ale já na to fakt nemám. Výška, kurz, komunikace a co ještě. Nyní už vím, že chci zůstat pevně na zemi. Díky. Jirka, Praha"
....a opet to nemusi nic znamenat!K tomu doplnim, ze prispevky, ktere tyto akce na AEROWEBU kritizovaly, tak byly smazany....zkousel jsem je vcera najit))!


 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:43
Tragédie v JRD
Ses chytil jedny vety a ted tady kvuli ni vysilujes? To si fakt myslis, ze te necha ridit az na zem? .) Dobre, muzeme zustat u klamave reklamy (neco ve smyslu zajezdy do chorvatska od 999 kč ... .)

Pasaz o Jirmusovi teda nechapu vubec - jak souvisi s timto? Se spis divim, ze ti lidi nevzali nohy na ramena, po onom udajnem usnuti za "volantem" .. od nasi populace odkojene bleskem a superem bych cekal spis ten utek...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:06
Koprik
..od konce......
1) To bylo davno pred "spavou aferou".
2) Co je na tom spatneho - ze jsem haklivy na tusenou klamavou reklamu?Asi nejsem jediny kdo si mysli, ze sluzby zakaznikum se v CR nezlepsi, dokud si zakaznici nechaji vsechno libit jako poslusne ovce.
3) Pokud mi nekdo obratem napise, ze se za kazdou cenu snazim najit nejakou chybu a ze vse perfektne osetreno - jsem proste prirozene neduverivy.Nebyval jsem vzdycky takovy, nicmene zivot me to naucil.Kdyz uz pominu to, ze sem Flogger hodil odkaz na komercni aktivitu, coz je na peraku zakazano.
4) Myslim ze staci co napsali o fous vyse SONP, Baloo a vcera hned na zacatku Lowmick
5) Nemusim mit za kazdou cenu posledni slovo, vsechno co jsem chtel k tematu rict jsem jiz rekl.HOWGH!
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:15
Tragédie v JRD
k bodu (2) - cece, to musis mit těžký zivot. nevidel jsem snad jeste v zivote reklamu, ktera by neprehanela a neslibovala nemozne. precijenom, konzument by mel mit vlastni rozum a taky pochopit o co jde. takze ve slibovani "pristanete si s letadlem" opravdu nehledam neco ve smyslu, ze me nekdo necha pristat.

nebo snad kdyz koukas na reklamu na Mr. Proper , tak jim veris, ze to jenom chrstnes na šporák a špína sama zmizí, když to pak setřeš hadříkem (a ještě se to leskne jak kdyby to před tím půl dne leštili)? a nevsiml jsem si ,ze by se jednalo o ceskou reklamu - ale o reklamu davanou v pulce evropy, takze nechapu ani souvislost s ČR.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:38
orlík
Tak, tak. K tomu jen drobná poznámka (státní úředníci nečtěte)- v mnoha aeroklubech létajů (donedávna vyhlídkové)dnes fotolety taky držitelé PPL. A sem tam taky někoho "za náklady" svezou i ultralajtisté (ó jaká hrůza).
Osobně jsem taky rád, když někdo přidá na benzín. A horní hranice této částky není nijak omezená (pro upřesnění - ani žádný zákon ani jiný předpis neříká, že držitel PPL nesmí za svůj let vybrat více než XY,- Kč.)
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:03
Balooo   
No podle tvé logiky, pokud není instruktorem PAN Jirmus, nebo jiný Übermensch, tak to je rozhodně někdo pouze s PPL, protože CPL a FI má u nás jenom PAN Jirmus. V takovém případě nasedáme do letounu se slastným pocitem klidu, bezpečí a jistoty - pánové jihnou a dámy vlhnou. Ve všech ostatních případech to je podvod, nedovolené podnikání a riskantní mladická nerozvážnost.Od dnešního dne bude na českém nebi vždy pouze jediné letadlo, a to s PANEM Jirmusem.

Ať si mají na Aerowebu reklamy klidně přes půl obrazovky, ať si klidně na zadní sedačce vozí třeba komparzistu v převleku Talibance pro dodání napětí, ať mají klidně i ty sladké kecy šťastných účastníků, které podle mě psal všechny stejný člověk, nebo se jedná o jejich kamarády. To je prostě marketing a já jim přeju, aby se dařilo, stejně jako topinkovic NGčku, i když mě tam asi neuvidí, protože svoje peníze prolítám jinak. Jestli to mají papírově v pořádku, neřeknu ani popel. Pokud to létá PPLkař, tak je to asi špatně.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:11
Koprik
KLIIIID, Jirmus byl priklad)))Myslis si, ze vylezu ze letadla, kdyz sedi v kokpitu nekdo jiny a neznamy))))A koncim diskusi, nechci vyvolavat dalsi emoce.....))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 15:04
Flogger   
vím, že mi nebudete věřit, ale naivně sem napíšu, že děkovné dopisy psali opravdu účastníci. Do této doby nebyl nikdo, kdo by z letadla nevystupoval s úsměvem od ucha k uchu... Pro všechny je to úžasný zážitek, můžou si vyzkoušet řídit letadlo! Spousta lidí o tom jenom s ní a s námi si to můžou splnit. Prošlo mi rukama už hodně lidí a je úžasné si s nimi povídat po skončení akce a sledovat jejich rozzářené oči. Každého se ptám, jestli to stálo za ty prachy. A hádejte jaká je jejich odpověď? Já vim, zase jen reklamní kecy, no jo, jsme hrozný...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 15:08
SONP   
Já už jsem výše psal, že simpták bude určitě z letu nadšen, i když ho s tím nenechají třísknout. A jestli to je dělané jako profesionální zážitek se vším všudy, ale zejména s pojištěním pro případ, že by se něco stalo, a s potřebnými licencemi instruktora, tak si myslím, že je to poměrně zajímavý komerční počin.
 

IFR let ve skutečném letadle - komerce - co takhle dodržet pravidla a maznout?   22. 10. 2009 / 16:40
FSPilot   
A co takhle tenhle komerční stromek smázbnout?
 

IFR let ve skutečném letadle - komerce - co takhle dodržet pravidla a maznout?   22. 10. 2009 / 17:17
Tragédie v JRD
Abych rekl pravdu, tak bych ho nemazal .. Z te "komerce" se vyrobila (alespon pro me) velmi zajimava letecka diskuse, jejiz tema se svym zpusobem muze dotykati rady mistnich PPL-istu ..
 

IFR let ve skutečném letadle - OT:_ komerce - co takhle nemazat.... :)   22. 10. 2009 / 17:50
kuma   
souhlasím s Tragédem... Smazání často vyvolá další reakce v jiných vláknech a oíjí se účinkem. Tady vyšumíme a pozítří po nás ani pes neštěkne ale kdyby někdo chtěl vyvolávat duchy, stačí pak líný odkaz na starý baobab.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 14:59
Flogger   
Kopriku, zkus se srovnat s tim, ze cela akce probiha zcela legalne, ze to pripravuji profesionalove a ne nejaci hura kluci z garaze, ze to lita instruktor se vsemi moznymi i nemoznymi licencemi, ze je proste vse zabezpeceny. Ja vim, ze urcite najdes zase nejaky obrovsky "problem", ale mam dulezitejsi veci na praci, nez tu vyvracet tvoje nesmysly.

Misto utapeni se v zasti, (nebo zavisti? ) ti doporucuji precist si na Aerowebu novy krasny clanek Honzy Jurka
http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=1997&kategorie=3

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 15:23
Koprik
Dik za odkaz a neutapim se ani v zasti ani v zavisti, ale nehodlam se v tom dal patlat))
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 18:06
kuma   
Nic ve zlym, ale, prosím, nedávej sem už odkazy na každý nový článek na Aerowebu. To by tu fakt nebylo k hnutí. Sice zrovna tohle je hezké počtení, ale tlačítko na Aeroweb je na každé stránce péráku vlevo dole (jistě o tom víš) - a myslím, že to určitě stačí. Dík.
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 00:42
Flogger   
Koprikovi se odkaz líbí, což jsem rád, tak to asi zas tak hrozné nebude
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 19:33
Latom   
IFR mám za sebou a pro někoho, kdo není zvyklý číst základní přístroje je ten zážitek o ničem.
To si raději vezmu do letadla instruktora, dám si okruh kolem letiště a nechám se jím vektorovat až na finále, kde potom vystrčím hlavu a budu koukat ven a pokusím se o přistání. A když budu podvádět, že budu koukat ven, tak podvádím jen sebe a za levnější peníze. A efekt? Když to zvládnu, tak větší sebeuspokojení než zbytečně vyplácané peníze. Tohle se dělá v PPL, jak tu někdo psal, ale zkuste si to někdo, kdo máte PPL zaletět. Doporučuji. Na takový zážitek není potřeba žádná IFR mašina, jen instruktor a VFR.
A co musíte udržet je to samé jako při IFR. Let bez náklonu v přímém kurzu, ustálené klesání a o vylučování snosu informuje instruktor stejně jako LOC.

 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   21. 10. 2009 / 22:41
MilanZ   
cituji "Reálné IMC podmínky (nemůžeme bohužel garantovat )"

Té právě to: letět IFR za pěkného počasí byť s nějakým štítem na hlavě je nezáživný. Je lepší si vybrat "opravdové IFRové počasíčko" se vším všudy, to pak adrenalin pumpuje Já pár takových IFRů zažil a všem simptákům můžu jen doporučit. To není jako sedět doma v teplíčku s kávičkou na stole u PC a mačkat čudlíky

Tohle jsem "jenom" filmoval http://www.youtube.com/watch?v=uOmp2qjPb04 při jiném letu jsem i "řídil" ale to není zdokumentováno
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 09:41
FSPilot   
Fakt super Docela bych měl strach letět s takovým érem, kdybych viděl led na náběžce
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 19:03
Latom   
Nejdříve se chlubí sestupem na VOR/DME 10 a pak 4 červené na přistání v LKTB za IFR?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 19:06
Matyx   
Ze by se schvalne drzel niz nad minimy ?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   23. 10. 2009 / 15:47
MilanZ   
Pod papi na rwy10 LKTB se tady myslím párkrát objevilo - je to (zlo)zvyk, aby se stíhalo vyjet co nejkratší cestou přes Bravo a nemuselo dělat "kolečko" přes C
( přiznám se, že i já to tak lítám, hold každá minuta se počítá
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 13:17
orlík
Celkem pravda, pro první seznámení, nebo i další "leteckou zkušenost" je to dostatečný. Ještě bych dodal, že "ILS přiblížení" si lze s leteckou GPS zkusit na jakémkoli letišti, tudíž zcela zdarma.
Ovšem jiný zážitek je, když je venku opravdu hnusně a dohlednosti jsou hraniční. Kdysi se mi "podařilo" letět takhle navigační - taky je to úloha při výcviku - navigační let na minimech 150 m AGL. Letět na maják, či VOR (škoda, že je jich u nás tak málo) je v takovém případě víc než vhodné a je to dost adrenalinový zážitek - poskytne většina leteckých škol v ČR.
Ovšem přesto všechno nechápu, proč taková histerie, tak někdo prostě nabízí svezení a chce za to prachy, co je na tom divnýho, nejste tady, doufám nikdo z berňáku, nebo jsou tu nějací agenti???
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle   22. 10. 2009 / 17:04
kluk ušatá
Agenti jsou tady jenom z novy a idnesu (cimz se snazim Floggroj naznacit, aby se nelek, az mu prijde zazitkar s profesionalni kamerou + obsluha a zvukarem navic )
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu   22. 10. 2009 / 18:19
Jakov
dlouhý....mooooc dlouhý....
tak snad hezkou písničku, co vy na to?

http://www.youtube.com/watch?v=Omt29oQe5RI
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu   22. 10. 2009 / 18:20
SONP   
Já čekal spíš nějakou lokomotivu...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu   22. 10. 2009 / 18:21
Tragédie v JRD
Lokomotivu Tomas?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 18:27
Jakov
na žádost zdejšího osazenstva...ale tentokrát z té vážnější stránky, ono řekněme si to na rovinu, železnice není jenom sranda....
22249 B / 400 x 300 / loko.jpg
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 18:50
Jakub Edr
Není to z tragické nehody v Čerčanech, která se stala 14.7.2007? Při které zahynul strojvůdce pantografové jednotky.
42931 B / 600 x 450 / DI_Cercany05.jpg
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 18:54
Jakov
tak to nevim, ale tohle určitě za shlédnutí stojí
http://www.youtube.com/watch?v=573XmVOdD2Q
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 21:21
kuma   
když koukám na ty tvý písničky, mám jen jednu prosbu - už to, prosímtě, nehul...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 23:53
Jakov
Co je špatnýho na bobu dylanovi a haDag Nahash? já nic nehulim
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 21:22
kuma   
samozřejmě že to je stajná katastrofa.
Uniká mi důvod, proč má být zrovna tenhle live-leak tady na péráku...
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 20:43
FSPilot   
Týblájo!

Birdstrike?
 

Vyzkoušejte si IFR let ve skutečném letadle a pěkná písnička k tomu a nakonec i ta lokomotiva   22. 10. 2009 / 20:44
Tragédie v JRD
ne. srazka s blbcem.
 

Gonzo
VWAC
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ